През 2013 г. в София отново имаше протести, а Роджър Уотърс от "Пинк Флойд" изписа "Оставка" на легендарната си "Стена" в "Арена Армеец". 7 години по- късно, в ексклузивно интервю за Васил Христов от bTV той разказа за паралелите между това, което се случва в България и света.

Легенда, бунтар, екстремист, анархист - това са само някои от определенията, които може да чуете за басиста на "Пинк Флойд". Той ме допълни - "син". Баща му - лейтенант Ерик Уотърс загива във Втората световна война. Попитах го какво би впечатлило днес, в началото на XXI век, хората от поколението на баща му.

"Те биха се зарадвали да видят движението Black Lives Matter и ми се иска да вярвам, че биха оценили какво се случва в София в момента, което се надявам е вдъхновено и движено от младите хора. Странното е, че това, което се случва в София - на кого му пука. Това не е новина. Никой не знае за това. Но като казвам никой не знае, нека кажа, че живея в Съединените щати. Много от хората тук не знаят къде се намира Англия на картата. Не казвам, че Англия е по-важна от България. Те не могат да ви кажат и къде е Ирак. Въпреки че я завладяха и избиха толкова много. Познанията на всички за света са толкова повърхностни, просто повърхностни", разказа той.

Според Уотърс образованието е това, което липсва на съвременното поколение. Или по-скоро липсата на свобода в образованието. За него това е предпоставка за ужасна реалност в САЩ.

"Само си представете колко биха се издигнали хората, ако имаха добро образование. За съжаление, е в правомощията на властта да се увери, че само малка, елитарна част от обществото получава образование. Останалата част е генерално изолирана и игнорирана от познанието, само заради факта, че не се отделят пари за тяхното образование", обясни музикантът.

Според него е опасно да се купува книга на работещ човек - може да научи нещо и да използва знанието, за да се разбунтува.

Изкуших се да задам въпрос, който вероятно Уотърс е чувал десетки пъти. Какво мисли за стената около нас като хора и общество. И какво трябва да правим, за да се справим с нея.

"Какво мисля за това? - Смятам, че времето е дошло хората да излязат на улиците. И ако това бях аз, щях да взема щит със себе си и щях да нося каска, защото тези гангстери ще те убият. Защото както знаем, разпространяващата се практика на тези милитаризирани полиции, националната гвардия от неофашистки режими по целия свят, не е само в САЩ, но и по целия свят. (...) Просто снимайте насилието - това би било вашето най-силно оръжие. Не правете поразии, не чупете прозорците на магазините. Повечето от хората, които правят това, са провокатори. Поне в американските градове. (...) Единственото, за което на управляващите им пука, е собствеността. Не скачайте върху капака на полицейските коли - това е наша собственост и ще ви убием ако го направите. Това е просто кола, на кого му пука, за какво говорите. Това е човешко същество, има живот - но на тях не им пука. Да, правил съм го и заставам зад действията си", подчерта той.

През 2013 г. по време на концерта си в София, Уотърс ясно заяви позицията си, изписвайки "Оставка", като подкрепи протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

От разговора с мен разбра и за протестите днес.

"Българите не са сами в това, то се случва на много, много места из целия свят и аз подкрепям всички тях. И го виждам като началото на огромно глобално движение, но корумпираните клептокрации, точно като в България, където управляващият "елит" просто краде всичко, докато имат възможност да го правят, използвайки за защита с въоръжените сили и полицията, милитаризират ги - обичайно бедни деца от малки градове без бъдеще, без мечти, без изгледи за образование или работа - "Ето ви оръжие, присъединете се към полицията, присъединете се към армията"...", изтъкна той. Иконата за поколения бунтари признава, че често общува с политици от цял свят. С удоволствие разказва за познанството и контактите си с Горбачов, когото определя за свой идол. И в тези разговори винаги търси връзката с утопията на Оруел.

"Противопоставянето сега е много по-силно, отколкото в книгата "1984". Спомняте ли си - краят на романа е дълбоко депресиращ, защото си мислим, че Уинстън Смит е на път да бъде екзекутиран, но той е спокоен и щастлив, защото осъзнава, че битката е приключила, той обича "Биг Брадър". Това е краят на историята. Това няма да се случи, когато нас ни отвеждат към екзекуцията ни, ние не харесваме "Биг Брадър", допълва Уотърс.

Завършихме разговора с посланието, че стените, които разделят и ограничават, имат неминуемо една и съща съдба.