Родителите на 38-годишната родилка Маргарита Якимова, която почина в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен - Петър и Веска Петрови, са категорични, че смъртта на дъщеря им е заради лекарска грешка.

На 26 юли младата жена трябвало да даде живот на момченцето си с планирано секцио, което трябвало да започне в 9 часа.

"Екипът, който трябваше да я оперира, беше подбран. Когато тя се записа там на консултация, й обясниха, че избор на екип заедно с операцията ще й струва 900 лева. Операцията още не беше започнала, когато излезе една от медицинските работници и каза на друго момиче, че секциото не е започнало, защото има проблем с упойката", обясни майката Веска Петрова, цитирана от Нова телевизия.

Според почернените родители, Маргарита е починала по-рано от времето, записано в смъртния акт.

"Според нас смъртта е настъпила в 9:30 часа, тъй като детето са го извадили от операционната в 9:50 часа и то е било повече от 10 минути без кислород. Това означава, че майката е била починала и детето не е имало кислород", каза Петър Петров.

Съпругата му допълва, че когато лекарите са извели дъщеря им на носилка от операционната, за да я превозят до интензивното отделение, тя е успяла да я пипне по ръцете и краката, но те са били студени.

"Питах ги - къде ми водите детето? Тя е умряла. Беше студена. Нямаше кислородна маска, нито някаква система. А те ни обясняваха, че се случва и не е лекарска грешка. За мен това е убийство и ще заведем граждански иск", плаче майката.

Веска Петрова бе категорична, че Маргарита не е боледувала от нищо, а кръвното й налягане е било ниско, а не високо, както твърдят лекарите.

"Веднага след смъртта на родилката е направена проверка по случая. Направена е аутопсия и чакаме резултатите. РЗИ също проверява случая, както и медицинския одит. Докато не излязат резултатите от аутопсията, не можем да дадем някакво изявление, тъй като не знаем какво се е случило", коментира говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков.

Резултатите от аутопсията ще станат ясни в едномесечен срок. По случая вече е образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура в Плевен. 

Окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова каза, че ще бъде назначена експертиза, която ще се извърши от лекари от други населени места.

Неонатолозите пък се борят за живота на новороденото момченце, което е в критично състояние и не може да бъде транспортирано. 

"Детето ми е в кома. Ако се събуди, ще бъде увредено. Казаха ми, че в момента е невъзможно бебето да бъде преместено в друга болница, но аз съм доволен от хората, които се грижат за него. Те са професионалисти, за разлика от другите", заяви съпругът на Маргарита - Владислав Якимов.

Младият мъж през сълзи каза, че има нужда от всякаква помощ, защото се страхува, че истината ще бъде прикрита.