Недоволство сред родители на бъдещи седмокласници. Те се обявяват срещу новия формат на така наречените "малки матури", който влиза в сила догодина, съобщава bTV.

Основното притеснение на родителите е, че според тях обемът на изпитния материал е тройно по-голям.

Според промените, учениците трябва да държат изпит по литература върху материала от 5, 6 и 7 клас.

"Доста нови неща като граматика учим и доста нови произведения, които очевидно трябва да знаем. Не можем да запомним всички тези произведения", категорична са те.

Родителите също са притеснени. Очаква да похарчат около 1600-1700 лева за допълнителна подготовка.

"Нас ни притеснява и допълнителния материал, и стрес за децата - не стига, че по принцип е много, ами сега ще е и още повече.", разказват притеснени родители.

При новия изпит децата вече няма да пишат теза, а така наречената "характеристика на литературен герой ".

"Това означава, че децата трябва да наизустят всички изучавани герои с техните характеристики, за да може да пишат върху него, който и да се падне. Новият формат прилича на зрелостен изпит", смята родител.

Според учители обаче, това няма да повлияе успеха на детето, ако то е учило през годините.

"Нека си го кажем честно- тези родители, които претендират за отлични оценки, ги претендират само в 7 клас. Това означава ли, че тези деца не трябва да учат материала от пети и шести клас", попита учителката Цветанка Тонева.

Образователният министър Красимир Вълчев посочи, че трябва да се направи така, че децата да имат нови компетентности - способност за мислене, дигиталност, креативност.

Родители настояват промените да влязат в сила за бъдещите петокласници, които в следващите три години ще имат време да се подготвят за изпита.

Освен за седмокласниците се променя и форматът на малките матури за четвъртокласниците.