Според жалба, подадена от майката Наташа Габровска, по време на раждането върху нея е било упражнено физическо насилие от страна на завеждащата АГ отделението д-р Нина Байчева, което е станало причина за смъртта на здравото й бебе.

Пред „Господари на ефира" младата жена разказа ужасяващи подробности за раждането си в МБАЛ-Тетевен, което завършило трагично. По думите й д-р Байчева ѝ е крещяла през цялото време на раждането и я обиждала.

"Аз умирах от болки. Нямах сили да дишам. А тя ми закрещя: "Напъвай бе, момиче, ти запек не си ли имала?! Вие не се научихте да раждате!Молих я, няма ли какво друго да се направи, а тя само крещеше да млъкна", разказва родилката.

След това гинеколожката накарала акушерката и санитарката да седнат върху корема на жената, за да избутат плода. След като й това не помогнало, д-р Байчева се опитала да извади бебето с форцепс.

"Тогава обаче тоновете на бебето вече спираха и тя започна пак да ми крещи: Глупачка такава, ти си умори детето, ти го уби", разказа през сълзи майката.

Наташа била свалена от родилния стол, за да бъде преместена в операционната, тъй като плацентата й била отлепена, а имало съмнения и за разкъсване на матката. Дъщеричката й била транспортирана в много тежко състояние в плевенската Университетска болница, където починала след ден.

Братът на родилката допълва, че в епикризата, издадена от Университетската болница в Плевен, където е извършена аутопсията на новороденото, пише, че смъртта е настъпила след "родова травма". Заключението от аутопсията е - тежка асфиксия (задушаване - бел.ред) при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

"Големият кошмар бе после, когато трябваше да се прибера вкъщи, за да изпратя починалото си дете и да направим неговото погребение", плаче Наташа Габровска.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков съобщи пред БНР, че докладът от проверката ще бъде готов във вторник. По първоначални данни са открити серия от нарушения, заради които ще бъдат сезирани етичната комисия на Българския лекарски съюз и прокуратурата.