За Световния ден на сърцето - 29 септември, пристигат водещи световни експерти в областта на кардиологията и сърдечносъдовата образна диагностика. София ще бъде домакин на XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика. Инициатор на събитието е доц. Красимира Христова, дм, която е председател на организационния комитет на конгреса и председател на Асоциацията по сърдечно съдова образна диагностика. За България и сърдечносъдовата общност е изключителна чест за втори път да приветства участници от световна величина в едно от най-големите и значими събития в областта на ехокардиографията и мултимодалната образна диагностика.

От години страната ни е на първо място по сърдечносъдови заболявания в Европа. Необходимо е специалистите у нас да обменят опит, да бъдат обучавани и информирани за най-новите методи и технологии за диагностика, превенция и лечение.

Иновации в ехокардиографията и други образни методики за диагностика и превенция на сърдечносъдовите заболявания са централен фокус на Форума, в който ще вземат участие над 1000 експерти от цял свят. Роботика и изкуствен интелект в сърдечносъдовата образна диагностика е основна тема в съвременната медицина, която ще заеме централно място и в това научно-практично събитие. Неин основен представител ще бъде международния председател на настоящия XXVIII Световен конгрес проф. Навин Нанда, директор на ехокардиографската лаборатория към Бирмингамския университет в САЩ, който ще води практически курсове по 2D и 3D ехокардиография. Проф. Нанда е още автор на над 1000 публикации и 8 учебника по ехокардиография.

Проф. Натеса Пандиан от Университета Тафтс, Бостън, САЩ, ще проведе практически курс на доплер ехокардиография и ще представи новостите и специфичните техники, използвани при доплерова оценка на сърцето. Проф. Пандиан е пионер в областта на хемодинамичната оценка на камерната функция и доплеровата диагностика и един от експертите в трудни за оценка ехокардиографски случаи.

Като част от Световния конгрес по ехокардиография на 28 септември ще бъде официално открита фотографска изложба "Лицата на женското сърце - превенция на сърдечносъдови заболявания при жени" на алеята на кино Кабана пред НДК. Изложбата ще представи близо 30 интересни и популярни жени с различни професии и възраст, като акцентът ще е върху превенцията, грижата за сърцето и минимизиране на рисковите фактори за сърдечносъдови събития и заболявания в различни етапи от живота им.

 

Снимка: личен архив