Премиерът Бойко Борисов заяви вчера след среща с еколози и двама министри, че забранява риболова в районите в Черно море, в които има популация на делфини.

От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 по Южното Черноморие, съобщи на срещата министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Ако трябва ще сменяме министри, но риболовът няма да спре, закани се рибар от Царево и призова всеки еколог, който иска, да излезе на риболов с него.
Рибарят заяви пред БНР, че е готов да лежи 5 години, колкото е законовото наказание, ако делфин се заплете и пострада в мрежите му.

"Мисля, че малко трябва да помисли и господин Бойко Борисов, че при тези учения в Черно море, на военните, при тези гърмежи и топтежи е нормално да има и такива стресирани животни. Хвърляха се бомби, тътенът се чуваше чак тук, на брега", посочи още рибарят.

По думите му тях ги нарочват за виновни за смъртта на бозайниците, но истината е, че те сега не им пречат, тъй като рибата, с която се хранят, се е изтеглила навътре в морето на прохлада.

При детонации силата на звука е 170 децибела, а тя вреди на вестибуларния апарат на делфините. Вследствие на това те се дезориентират и се губят. При малките това е фатално, защото сучат на два часа и когато са далеч от майките си, умират“, коментира пред "Труд“ доц. д-р Виолин Райков, заместник-директор на Института по океанология към БАН във Варна.

Той поясни, че за да се разбере причината за смъртта на делфините, трябва да се направят аутопсии на труповете им.

Експертът поясни, че бозайниците може да са умрели в Румъния, а течението да ги е докарало до родните брегове.

Военноморското учение "Бриз“, което се провежда в акваторията на Бургаския залив, няма връзка с измирането на делфините в моретокоментира по-късно през деня главният секретар на МВР Георги Костов. Той направи проверка на граничните пунктове при Малко Търново и Елхово, след което обиколи с катер на Гранична полиция морската акватория.

Не виждам връзка с учението никаква. Мнението на еколозите е, че става въпрос за малки представители на този вид, които са починали от удавяне. А при учението "Бриз“ не са използвани рибарски мрежи, така че това съждение е нелогично“ – заяви Костов.

Костов обаче каза, че при обиколката с катера не е забелязан нито един рибарски съд, който в териториални води да извършва нерегламентиран улов на риба.