Режисьорът на клипа с разголената певица на камбанарията на храм, който разгневи Софийската митрополияи, не смята, че видеото е скандално, и обвини БПЦ, че половината от храмовете й тънат в разруха.

Видеото към песента "Крадена любов" на Лорена и Джордан е заснето на територията на православен храм "Свети Петър и Павел" в местността "Петров Кръст" в самоковското село Ковачевица и предизвика реакция от БПЦ с искане компанията, продуцент на клипа, да го спре.

"Не виждам защо да се съобразя, нищо не сме нарушили", каза режисьорът на клипа Людмил Иларионов пред NOVA.

"Снимахме един хубав клип, хубава песен, с хубав текст. Ако те имат претенции, че това е техен имот, поне да го поддържат. Отидете да видите какво е там - пълна разруха", коментира режисьорът. "Църквата има повече от 8000 такива църквички и храмове, повече от половината са в разруха и изоставени", продължи Иларионов.

"Те си търсят скандал. Ако това е камбанария, трябваше да има камбана. Камбана няма. То изглежда като тераса с ръждясал кръст отгоре", каза още Иларионов.

Той уточни, че е имало уговорка за среща с представители на църквата в събота. Още в четвъртък обаче от БПЦ излязоха с позиция.

"Днес е по всички медии. Не се дразня. Това е страхотна реклама и за клипа, и за изпълнителите. Хубавото е и, че хората ще разберат за този храм. Там страхотно", каза Иларионов.

По-рано адвокатът на митрополиията Юлиан Николов обясни, че конкретното видео и начинът, по който е заснето, провокира реакция в Софийската епархия и БПЦ.

"Показана по този начин, качена на камбанарията пред светия кръст - това не е допустимо. Това беше подложено на много сериозен анализ от Софийската епархия. Реакцията е мотивирана", каза Юлиан Николов.

Той посочи, че храмовете са обществени места и специални мерки да бъдат опазени от достъпа не се взимат. Идеята на храма е да бъде винаги отворен, но за молещи се християни, не за подобен тип изкуство.

"Недопустимо е подобно съдържание да бъде разпространявано, уважавайки цялата свобода на това да може да се изразява всеки, който прави изкуство, но това не трябва да става за сметка на общоприети ценности и морал, което в случая е нарушено. Следва да бъде спряно разпространението на клипа", каза още адвокатът.

Софийска митрополия засега отговор от "Пайнер" няма.Той призна, че са имали контакт по рано през седмицата, но определено "разпространението на клипа продължава да засяга и вреди на Софийска митрополия и БПЦ".