Шпионският скандал с Русия е част от голяма кампания, в която всеки член на НАТО трябва да участва, каза в интервю за БНР бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников.

На въпрос как скандалът ще се отрази на планираното посещение на външния министър Екатерина Захариева в Москва Решетников отговори:

"Засега влияе много лошо, но до октомври има още много време. Ако посещението е утре, то ще се провали. Трябва да контактуваме на всяка цена, но все пак да не го разваляме преди да е започнало. Това е най главното".

Припомняме, че на Леонид Решетников беше забранено да посещава България в следващите 10 години във връзка с делото за шпионаж срещу председателя на сдружението "Русофили" Николай Малинов.

Днес Решетников се сбогува с България във фейсбук. Ето какво написа той:

Сбогом, България!

"10 години забрана за влизане - това е много, най-вероятно няма да доживея. Не съжалявам за нищо. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи в моя живот. Прекрасен в същността си народ, невероятна история, великолепна природа, свещен български език. Който не знае това, е загубил много.

В моя дом често звучаха българската реч, български песни, на масата имаше баница и гювеч. Цялото ми голямо семейство станаха българофили - и дъщерите ми, и зетьовете, и внуците - всички 11 души, не, 10. Малкият Миша още не е българофил. Може и да стане, въпреки че сега започвам да се съмнявам.

Да забраниш на 10 обичащи България хора да влизат в страната - никой от тях няма да тръгне без мен - това могат да направят само врагове на България. Хората с български имена, които правят официални изявления за русофилите и самия мен, са просто марионетки на настоящите господари на българската държава.

Благодаря ви, скъпи български приятели, за подкрепата, помагайте на Николай Малинов. Той е истински български патриот, всички ние много го обичаме. Желая ви всичко най-добро, както и сили за възраждане на онази България, която изгубихте. Аз също".

Днес бе наложена ограничителна мярка на още едно лице и това е Константин Малофеев - също за 10 години.

Забраната за влизане в България за 10 години няма да се отрази на плановете на председателя на съвета на директорите на групата компании "Царград" Константин Малофеев, съобщи днес за ТАСС неговата пресслужба.

"Във връзка с това, че Малофеев вече пет години е в санкционния списък и влизането му в страни от ЕС е забранено, съответно и забраната му за влизане в една от страните членки на ЕС по никакъв начин не може да повлияе на плановете му", каза говорител на пресофиса пред ТАСС.

Според него Малофеев е научил за наложеното му ограничение от медиите. "За забраната, причините и подробностите за нея научихме от публикациите на агенция ТАСС", каза той и добави, че Малофеев не възнамерява да оспорва забраната.

Според информация, поместена на сайта на обществото за развитие на руската историческа просвета "Двуглав орел", Малофеев е негов председател от 2017 г., а Решетников през ноември 2016 г. е станал инициатор за създаването на тази обществена организация.

Главният прокурор Сотир Цацаров поясни по-рано, че разследването е започнало като разследване на пране на пари. "В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж, лицето е Николай Малинов (председател на Национално движение "Русофили" - б.р.). Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица", подчерта още Цацаров.

Министърът на вътрешните работи пък съобщи, че за 24 часа са били задържани 8 души.