На всички видове избори, освен на местните, ще се гласува както с машини, така и с хартиени бюлетини. Това решиха окончателно депутатите с промени в Изборния кодекс.

За решението гласуваха 109 депутати от ГЕРБ и патриотите, против бяха представителите на ДПС и БСП.

Дебатите по кодекса пък ще продължат утре, решиха още депутатите.

Предложението заседанието на парламента да бъде прекъснато дойде от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов.

За него гласуваха 109 "за", 78 "против", а двама се въздържаха.

Няколко пъти по време на дебатите се чуха възгласи от опозицията промените да се оттеглят заради несъвършенства и настояха, че машинното гласуване е изпитано средство за честни избори.

"ГЕРБ и "Обединени патриоти" не искат машинно гласуване, те иска сгрешени протоколи и хаос. И чували с бюлетини. Оттеглете кодекса и да се върви към избори и си подайте оставката", призова депутатът Филип Попов от БСП за България.

Затова от левицата искаха там, където има машини, да се гласува само с машини.

От ДПС коментираха, че Бойко Борисов си подготвя фалшификация на следващи избори и го призоваха да оттегли законопроекта.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" коментираха, че искат хората да имат избор дали да гласуват с машини или с хартиени бюлетини.

Председателят на Народното събрание Цвета Каранчева заяви, че ГЕРБ не са против машинното гласуване. Още повече, че правителството е гласувало 70 млн. лева, които да бъдат дадени само за машинно гласуване. Тя посочи, че който иска, ще гласува на машина, който иска, ще гласува с хартия. Хартиената бюлетина дава и спокойствие на някои от гражданите, че могат да упражнят вота си, защото много от тях като разберат, че има само машинно гласуване, ще се притеснят и няма да отидат да гласуват, каза Караянчева.

Крум Зарков /"БСП за България"/ посочи, че най-лошата система, която може да се измисли е да се смесят и хартиените бюлетини, и машинното гласуване. Той отбеляза, че машините не позволяват недействителни бюлетини и неотчитане на преференции. Ако до тази машина сложите и хартиената бюлетина, всичко се обезсмисля, коментира обаче Зарков.

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ изрази лично мнение, че трябва да се изберат или само машини, или само хартия.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също коментира, че смесването на двете системи допълнително създава хаос и предпоставки за фалшифициране на изборите и вероятно от ГЕРБ точно това целят. Той посочи, че изпълнителната власт с цялата мощ на държавата не е осигурила машините и софтуера, а днес прехвърля този въпрос на Централната избирателна комисия. Той поиска да се прекратят дебатите по Изборния кодекс, докато се отстранят несъвършенствата.

Александър Иванов /ГЕРБ/ попита как БСП е провела честните избори за председател в събота - с хартия или с машина. Филип Попов /"БСП за България"/ го репликира, че когато честни хора провеждат честни избори, няма проблем. Евгени Будинов /ГЕРБ/ коментира, че от БСП да говорят за честни избори било извратено, а Нинова я наричали "Лукашенко с пола".

Георги Свиленски /"БСП за България"/ призова да не се дава думата на хора, които поради коронавирус кризата явно имат недостиг от публика.

Борис Вангелов /ВМРО/ заяви, че патриотите не са против машините, а искат хората да имат избор дали да гласуват с машини или с хартиени бюлетини. Смятате ли че провеждането на избори в условията на епидемия не застрашава здравето на хората, в частност с машини, обърна се той към социалистите. Вангелов попита и защо демонстративно депутатите от БСП не носят маски в пленарната зала.

Преди осем месеца нямаше коронавирус и пак бойкотирахте машинното гласуване, репликира го Георги Свиленски. Той обясни, че са питали за маските здравния министър Костадин Ангелов.

Преди дебата за машинното гласуване, депутатите отхвърлиха предложението на ВМРО да отпадне поредният номер на партиите и коалициите в бюлетината. Второто четене на Изборния кодекс ще продължи утре.

От рано сутринта пред новата сграда на Народното събрание беше организиран протeст от гражданската организация на Мая Манолова "Изправи се.БГ".

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините за предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка.