Обновената емблематична за Софийския университет "Св. Климент Охридски" зала "Яйцето" бе открита на тържествена церемония. 

Реновирането на знаковото място, което вече е модерен конферентно-изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България, е по проект на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ". На днешната церемония присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали "Яйце" едно полуподземно помещение под централното фоайе на Ректората, разположено под статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви. "За тази част на сградата няма документи, които да помогнат за разгадаване на миналото му", обясни проф. Оля Харизанова от Центъра за върхови постижения "Наследство.БГ".

Във времето назад различните битности на "Яйцето" в Софийския университет включват спортен салон, хранилище за книги, място за съхранение на непотребни неща. "През 80-те години (мястото) се превръща в столова за обед и ресторант за вечеря", пояснява тя.

Но какво е първоначалното предназначение на това пространство не е ясно. "Някои мислят, че е построено за параклис. Поради това са му предали овална форма. Но понеже не е било разположено според канона, е нямало как да го освети църквата", посочи Харизанова.

Снимка: БТА

"Затова започнахме да търсим варианти за запазването на това пространство, като запазим и символното, знаковото му значение, което то има, защото няколко години преди 1989 г. беше оранжерия за нови демократи", разказа проф. Иван Илчев. 

Сега "Яйцето" разполага с една много голяма, съвременна и оборудвана с апаратура конферентна зала за около 120 души, каквато няма в университета и в момента това ще е най-модерната зала в Софийския университет, каза проф. Иван Илчев.

Снимка: БТА

Той обясни, че към нея има и втора зала - отново заседателна, за около 30 души. Има и четири-пет лаборатории към Университетската библиотека - за реставрация и консервация на книги, с каквито не е разполагал до момента Софийският университет.

Университетската библиотека на СУ е втората по големина библиотека в България - след Националната библиотека, каза проф. Иван Илчев. Той съобщи, че във всички тези обновени зали ще се организират конференции, ще има различни заседания, ще се правят изследвания и ще се възстановяват документи и книги, но не само от Софийския университет, а и от всички партньори на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ".

Снимка: БТА

Между 1,8 млн. лв. и 2 млн. лв. е финансирането на ремонтните дейности, но голяма част от тях са европейски средства. Преди да започне ремонтът на "Яйцето" ни бяха необходими около три години, а след това самият ремонт продължи около година, каза още проф. Иван Илчев.

Снимка: Булфото