Националният парк-музей Шипка обяви обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор за проекта по реставрация и консервация на Паметника на свободата на връх Шипка.

Работният проект предвижда дейности по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и подмяна на около 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. Над 14 млн. ще струва ремонтът.

"Проектът предвижда да се направи пълно саниране на Паметника. Плочникът около паметника ще бъде подменен също. Ще бъдат подменени и няколко от каменните блокове, които формират фасадата на монумента", заяви директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов по БНТ.

"Част от дейностите ще се извършват ръчно и това ще оскъпи работата", обясни още той.

По думите му ремонтът се предвижда да трае около 3 години, като начало за реставрацията ще бъде поставено още началото на това лято.

Най-важното, което трябва да бъде направено, е да се спре проникването на вода през компроментираните фугиращи смеси, запълващи пространството между отделните каменни блокове. Те са около 8200 линейни метра и трябва да бъдат отстранени ръчно и подменени. Относно вътрешността проектът предвижда Паметникът на свободата да бъде върнат в неговия автентичен вид.

"Всички изолационни материали и видове мазилки, положени вътре, ще бъдат отстранени и ще се открие каменният градеж, който според направените проучвания е от много добре изпълнена каменна зидария. Подменени ще бъдат и подови настилки. Това, че интериорът ще бъде в естествения сив цвят на камъка, има отношение и към бъдещата постоянна експозиция", обясни д-р Чавдар Ангелов пред БТА.

До момента няма разработен тематико-експозиционен план, но предстои да започне работа и по него. По думите му постоянната експозиция няма да бъде много голяма, а по нея ще се работи паралелно с ремонтните дейности. Очаква се краят на ремонта да съвпадне с изработването й.

Паметникът ще бъде изцяло преокабелен, ще се подмени електрическата инсталация, ще бъдат реставрирани и двете железни врати, които отвеждат към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат подменени, като по проекта там е предвидено да се отлее стоманенобетонен фундамент със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си.

За по-голяма безопасност ще бъде монтиран и двустранен парапет. За костницата е предвидено да бъде осигурен достъп на хора в неравностойно положение, но предвид параметрите на сградата няма как това да бъде направено вътре.

Проектът предвижда паметникът да не бъде отопляем както е сега, за да се реши проблемът с влагата, която се образува при конденз, като на всеки етаж ще има климатизирани витрини, осигуряващи необходимите параметри за експонатите.

Монументът ще бъде снабден и с дизелов генератор, който да осигурява постоянно захранване при евентуални прекъсвания на електричеството, за да могат да се поддържат системите, гарантиращи безопасната му експлоатация.

За пръв път паметникът ще бъде снабден и с автоматична метеорологична станция. Данните от нея ще бъдат използвани за контролиране на влажността на въздуха вътре.

"Така наречените бойници, които всички виждат, в момента са затворени с дограми, а практически това са вентилационните отвори на паметника. Сега те ще бъдат отворени, за да може циркулацията на въздуха да става по естествен начин и влагата да може да бъде извеждана. Когато проектът бъде завършен и тази метеорологична станция заработи, е много вероятно да видим връх Шипка и в прогнозата за времето. Ще започнем да събираме информация, която при желание бихме могли да предаваме на метеорологичните служби и това ще бъде полезно в други направления", коментира д-р Чавдар Ангелов.

По думите му последният ремонт на монумента в такъв обем е правен преди около четири десетилетия.

"Паметникът на свободата е нещо, с което всички трябва да се гордеем и да знаем за какво е издигнат там на този свят връх. Това е един от най-знаковите монументи в страната и българската държава, в лицето на компетентните институции и органи, ще се погрижи за неговото състояние", категоричен е д-р Ангелов.