Има готовност за цялостната реконструкция на "Граф Игнатиев" и околната зона, планираната дата за начало е 8 май, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя даде пресконференция, на която представи програмата за ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в столицата.

Обектът е част от програмата, финансирана по ОПРР, имаме пълна готовност. В сериозен участък ще бъдат подменени канализационната и водопроводната мрежа, посочи кметът Фандъкова, която помоли за извинение в аванс живеещите в района хора, заради дейности, свързани със сериозен шум.

И тази година предстои тежък строителен сезон, някои от обектите са с хоризонт от две години, целта е да продължим с възстановяването и модернизацията на инфраструктурата в града, посочи столичният кмет, като добави, че отново акцентът е върху големите улици и булеварди, като големите обекти са около 20. Има сериозен акцент върху трамвайния релсов път, предвижда се цялостна реконструкция на трамвайни трасета, сред тях на ул. "Граф Игнатиев", "Каменоделска", бул. "Цар Борис III".

Повечето от обектите са свързани със затруднения в движението, посочи Фандъкова, като добави, че са направени внимателни оценки, за да бъдат те по-малки, но все пак ще бъдат факт. Ще направим възможното основната тежест да е през летните месеци, добави тя.

Сред новостите е, че еднакви усилия ще се съсредоточат върху базовата инфраструктура и кварталните улици - бюджетът от общинския бюджет е почти равен, даже с лек превес на кварталните улици. Предвижда се ремонт на тротоарите в цялата Столична община. При контрола върху дейностите в кварталните улици и тротоарите залагам много и поставям задачи на районните кметове, без подпис на районен кмет не се изплащат средствата на съответните фирми, така че те имат лостове за сериозен контрол, посочи Йорданка Фандъкова.

Планира се в края на май да започне и цялостен ремонт на подлеза на бул. "България" и "Гешов", където състоянието е тежко и се цели също координация със строителството на метрото.

"Няма конкретна дата, но продължаваме с намерението поетапно да бъде ремонтиран и бул. "България", за да спре кърпенето, предстои приключване на обществена поръчка за избор на изпълнител, имаме намерението да ремонтираме от бул. "Гешов" до бул. "Гоце Делчев" - участъка в най-тежко състояние, но кога точно зависи от приключването на процедурата", посочи столичният кмет.

Сред обектите, за които има готовност, за предстоящо преасфалтиране на бул. "Христофор Колумб" в "Дружба" - след 15 юни. Предстои и преасфалтиране на Източната тангента - след 15 май, както и на участъка от "Васил Левски" - от Ректората до "Патриарх Евтимий".

Сред обектите, за които има все още процедури за избор на изпълнител, но които трябва да почнат тази година, е и тунелът на "Люлин", който не е ремонтиран, откакто е построен.

По бул. "Тодор Каблешков" се предвижда възможността за изграждане на трамвайно трасе. Предстои до края на май да има избран изпълнител за реконструкция на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III", както и изпълнител за реконструкция на зоната около храма "Св. Александър Невски".

Бюджетът за дейностите и от различни източници. Големите обекти, които са част от проектите по ОП "Региони в растеж" - двете зони и интегрираният проект за модернизация на градския транспорт, са на стойност близо 88 млн. лева - те ще се изпълняват в рамките на две години. От бюджета на СО има около 37 млн. лева за основни обекти и около 39 млн. лева за квартални улици и тротоари, посочи Фандъкова.

Строителството на метрото продължава междувременно, добави Фандъкова, която благодари в аванс на гражданите за търпението във връзка с неудобствата покрай строителството, защото по думите й затруднения ще има.