Отделението за малки пациенти в бургаската болница е препълнено. Наложило се е да се разкриват допълнителни легла.

"Леглата са осигурени от тези, които са за възрастни, защото все още разполагаме с този капацитет. Категорично от името на ръководството на заведението искаме да заявим, че няма да бъде върнато нито едно дете, което се нужда от лечение в болничното заведение, така че на този етап ги трансформираме, доколкото е възможно", заяви д-р Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ Бургас по БНТ.

Децата, които се лекуват в болничното заведение, са с характерните симптоми от кашлица, повишена температура, обща отпадналост, има развити и пневмонии, които се лекуват по утвърдените стандарти", обясни д-р Тодоров.

От днес в града се въвеждат още ограничителни мерки за учениците.

"Още една мярка има, че е ограничен достъпът до моловете, кафенетата, кината за деца под 18-годишна възраст. Те могат да влизат само с придружители - родители, настойници. Контролът ще се осъществява, както досега се правеше, с проверки, които са съвместни от различни институции", заяви д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

Във връзка с повишената заболеваемост от коронавирус при децата, от МЗ уточняват, че родители на деца, върнати от училище или детска градина, заради карантина имат право на болничен лист.