Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета по повод 125 години от рождението на Димитър Талев от серията "Български творци". Традиционната опашка пред БНБ от желаещи да закупят монетата този път беше малко по-рехава, вероятно заради отпускарския месец август.

Цената на монетата, с номинал 2 лева, при пускане в обращение е 54 лева. Тя е от серията "Български творци" и е в тираж 7000 броя.

Това е четвъртата възпоменателна монета, която пуска БНБ през тази година след тези, посветени на 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров и 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет, показва справка на сайта на БНБ.

На опашката пред държавния трезор чакащите се представяха за колекционери, но не е тайна, че невинаги всички се оказват ценители, а по-скоро се редят с цел печалба - да препродадат монетата в пъти по-скъпо.

"Чакам от 6:30 ч. сутринта, защото съм колекционер и събирам монети. Тази нова монета на БНБ е много красива и според мен си заслужава инвестицията", коментира пред БТА 18-годишният Пламен Кисьов от София. Признава, че за първи път има право да се реди пред БНБ за покупка на възпоменателни монети.

"Наследил съм много монети - от царско време, от комунизма и продължавам традицията с колекционирането на монети. Имам няколко класьора", разказа младежът. По думите му опашката се движи бавно, но всичко е нормално, има списък и хората си чакат реда.

Снимка: БТА

Хора от опашката споделиха, че купуват монетата за колекция и също изразиха мнение, че това е добра инвестиция във времето. Други пък си обясниха по-малкия брой редящи се пред БНБ с летния сезон, когато хората са извън града.

Монетата се продава в БНБ - на две каси в София, пл. "Княз Александър I" 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. "Михаил Тенев" 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на БНБ само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, обясняват от БНБ. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден днес новата монета ще бъде предоставена от БНБ и на няколко търговски банки, които ще могат да я продават в техни клонове и офиси.

Снимка: БТА