Референдумът в село Мадара приключи при избирателна активност от около 42 процента, в 20.00 часа, предаде БТА.

Референдумът се счита за валиден когато в него участват 50% от хората, които са регистрирани като гласоподаватели.

На въпроса: "Съгласни ли сте село Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?" са отговорили 381 от жителите на населеното място, имащи правото на вот. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/.

Две избирателни секции - в Основното училище "Панайот Волов" в Мадара, бяха образувани със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов за допитването. В тях правото си на глас до 20.00 часа можеха да упражнят над 900 жители на населеното място.

Според Инициативния комитет за референдума и основния му организатор - кметът на Мадара Неделчо Неделчев, ако селото административно премине към община Каспичан ще се финансира по-добре и ще може да има собствен бюджет.

Повечето местни жители, с които разговаря репортер на БТА днес обаче бяха разединени в мнението си, а според други - нищо няма да се промени и селото ще си остане бедно, с множество проблеми за разрешаване, без значение дали ще се присъедини към община Каспичан. Жители на Мадара припомниха, че през 2000 г. се е решило селото да премине на административно управление към община Шумен и изразиха недоумение и недоволство от провеждането на настоящия референдум. Други местни жители казаха, че личните им лекари са в Шумен, там има болница, голяма част от тях работят в областния град и до там има транспорт, за разлика от Каспичан.

Община Шумен отделя 14 550 лева от бюджета си за провеждането на допитването.