Сватбените тържества на открито вече са разрешени. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с ресторантьорския бранш.

Те обаче ще могат да се провеждат само при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, посочени в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Преди това стана ясно, че на срещата е решено още, че ДДС за заведения за обществено хранене и развлекателния сектор ще стане 9%.

Въвеждането на извънредното положение ограничи броят на участниците в сватбите, пищните тържества с многобройни роднини и приятели за момента останаха на заден план в името на здравето и сигурността. На 24 март излезе заповед, според която на сватбата могат да присъстват общо 6 души. Тоест двама младоженци, двама свидетели и длъжностното лице, разрешен е и фотограф.

Сега с разрешаване на сватбите на открито се разширяват кръга от гости, но при спазване на противоепидемичните правила за отстояние на масите и т. н.

Какви ще бъдат сватбите в епохата на коронавируса?

Сватбени тържества, на които разстоянията между масите се определят с... метър, дезинфектанти по масите сред питиетата и ястията, ротационно излизане на дансинга, с ръкавици, кърпи и нужната дистанция за безопасност, но и със стрийминг на живо за по-възрастните и за онези, които принадлежат към уязвими групи. Това ще бъде картината на сватбените тържества в епохата на коронавируса, казват организаторите на сватби и собствениците на парти центрове, които се готвят за завръщането си на работа.

Ситуацията се променя и по отношение на храната, за да се избегне вариантът с шведска маса.

Сервитьорите ще носят маски по... закачлив начин - защото нека не забравяме, че говорим за едно приятно събитие - и ще отправят препоръки към "нарушителите", които ще се увлекат в прегръдки и целувки!", казват организаторите на сватби.

Според тях сватбената торта вероятно ще бъде единственото, което няма да се промени, защото младоженците, при положение, че ще споделят целия си живот, могат да споделят и една и съща лъжичка.