Сватбени тържества, на които разстоянията между масите се определят с... метър, дезинфектанти по масите сред питиетата и ястията, ротационно излизане на дансинга, с ръкавици, кърпи и нужната дистанция за безопасност, но и със стрийминг на живо за по-възрастните и за онези, които принадлежат към уязвими групи. Това ще бъде картината на сватбените тържества в епохата на коронавируса, както казват организаторите на сватби и собствениците на парти центрове, които се готвят и те за завръщането си на работа.

"Промените са много и както двойките, така и хората, които се занимават със сватби, търсят начини, за да бъде осигурена безопасността на всички и същевременно да се забавляват", казва пред АНА-МПА организаторката на сватби Федра Лиаку.

"Настаняването е най-големият въпрос, който трябва да решим. Тържествата стават по-малки, двойките премислят избора си на поканени и махат от списъците доста от тях, като предпазват хората на по-напреднала възраст", казва Лиаку.

Освен това според нея доста са и онези, които са "запазили" услугата за стрийминг на живо, за да помогнат на бабите и дядовците да останат вкъщи, но и да имат възможност да проследят тържеството на любимите си хора от екраните си.

Ситуацията обаче се променя и по отношение на храната, защото според организаторката на сватби целта е да бъде избегнат вариантът с шведска маса.

"Опитваме се всяка маса да бъде структурирана семейно, а не да се споделя между непознати, като горната граница е четирима души на маса, като се спазват, естествено, нужните разстояния от маса до маса", обяснява г-жа Лиаку.

Собствениците на зали за тържества вече са започнали подготовка за новите реалности. Хриса Георгиаду-Гранузи, която разполага с терен за събития на открито, отбелязва пред АНА-МПА, че вече са планирани тържества при новите обстоятелства, които налага коронавирусът, като са постигнали "брак" и между веселието и безопасността.

"В църквата "Панагия Фанеромени", където се намира нашият имот, и преди имаше камери, които позволяваха някой да проследи тайнството от екрани извън храма. През настоящия период обаче ще има по-интензивна употреба на технологията, доколкото трябва да избягваме струпването на хора", обяснява г-жа Георгиаду.

Тя казва, че професионалистите в сектора полагат големи усилия, за да останат удовлетворени както брачната двойка, така и гостите, а загубата на приходи от агенцията твърди, че идва на втори план, докато безопасността е на първо място.

"Понеже даденостите ни го позволяват, ще организираме три дансинга вместо един, дванайсет тоалетни вместо пет, ще включим и допълнителен персонал, за да препоръчва на хората да спазват мерките (за безопасност)", обяснява тя и допълва: "Що се отнася до танците, планирали сме (гостите) да танцуват с ръкавици, родовете на булката и на младоженеца на отделни дансинги, а при народните хора ще се използват кърпи, за да се избегне контакт с ръце и да има дистанция".

За необичайна ситуация говори от своя страна Сотирис Карамберис, който от 1973 г. е организирал над 1500 тържества. Пред АНА-МПА той подчертава, че днес двойките имат повече колебания от когато и да било.

"В благоприятно положение са големите заведения, големите помещения и сватбите на открито. По всички маси вече ще има дезинфектанти. Сервитьорите ще носят маски по... закачлив начин - защото нека не забравяме, че говорим за едно приятно събитие - и ще отправят препоръки към "нарушителите", които ще се увлекат в прегръдки и целувки!", обяснява г-н Карамберис.

Според него танцът, който ще излезе на преден план, е индивидуалното зейбекико, а сватбената торта вероятно ще бъде единственото, което няма да се промени, защото младоженците, при положение, че ще споделят целия си живот, могат да споделят и една и съща лъжичкаЕ