Военната академия "Г. С. Раковски" отбеляза патронния си празник и 112-ата годишнина от нейното създаване. В церемонията се включиха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

"Военната академия "Г. С. Раковски" вече 112 години успешно изгражда военните лидери на нацията и се адаптира успешно и гъвкаво както към съвременното бурно развитие на образователните технологии, така и към съвременните предизвикателства в сферата на сигурността и отбраната, за да отговори на актуалните потребности на армията и държавата", заяви служебният министър на отбраната в приветствието си. 

Атанас Запрянов отбеляза, че едва ли има по-подходящ от Георги Стойков Раковски за патрон на най-старото военно висше училище и мисията, която му е отредена. "Военната академия успешно реализира главната цел в политиката на Министерството на отбраната по отношение на военното образование - то да е най-тясно свързано със съвременните реалности, практики и потребности в сферата на сигурността и отбраната", посочи още министърът.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов (вляво), служебният министър на отбраната Атанас Запрянов (втори отляво), началникът на Военната академия генерал - майор Тодор Дочев (вдясно)

Снимка: БТА

В академията беше открит и Авиационен учебен център. Най-убедителното доказателство е току-що откритият център, в който видяхме най-съвременни безпилотни средства да се използват във военното дело, отбеляза още Запрянов.

По думите му Военната академия е в постоянен процес на адаптация и осъвременяване на предлаганите специалности, програмите и учебното съдържание. Военната академия трябва да остане фокусирана върху военното дело и подготовката на военни лидери, защото мирът е под заплаха. Конвенционалната война се завърна в Европа и нашите армии трябва да бъдат готови да защитават териториалната си цялост и общата територия на НАТО в рамките на колективната отбрана, каза още министърът, цитиран от БТА. 

началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" генерал майор Тодор Дочев

Снимка: БТА

Армията е сред основните стълбове на държавността. Новооткритото военно училище от 1878 г. става ковачница на младши офицерски кадри, каза началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" генерал майор Тодор Дочев, който припомни историята на академията, отбелязвайки, че сега в нея функционират пет основни звена - Факултет по национална сигурност и отбрана, Факултет "Командно-щабен", Институт за перспективни изследвания за отбраната, филиал "Информации и сигурност" и Департамент за дистанционно обучени, езикова подготовка и квалификации.

Дочев допълни, че от новата академична година се откриват три нови магистърски специалности.

Военната академия "Г. С. Раковски" е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 г., приет от 15-ото Народно събрание, припомнят от отдел "Справочна" на Българската телеграфна агенция. 

Снимка: БТА

На 14 април 2024 г. се навършват 203 години от рождението на патрона на академията Георги Раковски, революционер и организатор на националноосвободителното движение. Военната академия носи неговото име с регентски указ от 5 март 1946 година. Празникът е регламентиран в Правилника за устройството и дейността на академията.