45-годишният мъж е обвинен за това, че през декември 2015 година, през непродължителни периоди от време, разпространил опасна за здравето спиртна напитка, предназначена за общо ползване, съобщиха от прокуратурата.

От престъпните действия на Мекльов последва смъртта на шестима мъже, а на други осем души, консумирали от спиртната напитка, са били причинени средни телесни повреди, временно опасни за живота. Пострадалите са имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома, подчертават от държавното обвинение.

В хода на досъдебното производство е установено, че продаваната и подарявана от Мекльов ракия е съдържала метилов етанол (метанол) с концентрация над максимално допустимото. Метиловият алкохол е бил изготвен в нарушение на Закона за виното и спиртните напитки чрез използване на синтетичен спирт.

Предстои насрочване на делото от Благоевградския окръжен съд.

Прем месец май обаче Софийският апелативен съд освободи Тайфи Мекльов под домашен арест. Тогава съдебният състав заяви, че мъжът, който е собственик на дърводелски цех, е дал ракията неумишлено и е причинил смъртта на хората по непредпазливост. 

Тогава от защитата изтъкнаха, че обвинението се базира на недоказани слухове, а Мекльов е бил подложен и на детектор на лъжата, който също не доказвал вината му.

Освен това, изтъкна адвокатът му, той страда от исхемична болест и диабет, лечението за които в ареста не може да бъде осигурено. Има и две деца и възрастни родители, за които трябва да се грижи.

"Няма да се укривам, никога не съм се занимавал с алкохол и ракия. Имам нужда от лечение", бяха думите на Мекльов пред съда тогава.