Търсим признание в ЕС за гроздовата
Министерски съвет одобри доклад на земеделския министър да бъде направено искане до Европейския съюз гроздовата ракия да бъде призната за традиционна българска спиртна напитка.
Пред журналисти след заседанието на кабинета Мирослав Найденов каза, че процесът на признаване е дълъг и труден, защото това е трябвало да се случи през 2006 година, преди влизането ни в ЕС.
Приетият днес доклад е началото на процедурата, обясни министър Найденов като допълни, че е получил силна подкрепа от вицепремиера Симеон Дянков, тъй като ще се действа съвместно с финансовото министерство.
Процедурата може да отнеме 1 година.
"Трябва да убедим ЕС, че гроздовата ракия е традиционна напитка и докладът, който е задълбочен и обширен доказва това", коментира министърът.
Той добави, че ако инициативата успее, акцизът на ракията ще падне на половина, което означава, че литърът ще струва с около 2 лева по-малко.
Експерти от лозаро-винарската камара са търсили и исторически доказателства, и технологични, за да се докаже, че българските дестилатори са били по-различни и че напитката е присъствала по земите ни от векове назад. Това ще бъде национална кауза, заяви министърът.
Попитан дали самият той е почитател на ракията, Найденов отговори утвърдително, като добави, че все пак е министър на земеделието и храните.
"Казаните на селата са и местният парламент", каза още той, цитиран от БГНЕС. Министърът си пожела да пием българската традиционна ракия с шопска салата от български зеленчуци, а не от такива с пестициди.
По-късно днес в Пловдив започна международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2011", която се провежда под патронажа на Мирослав Найденов. До 26 февруари своите продукти представят почти всички утвърдени български производители на вино и ракия.
Министърът заяви, че експортът на български вина е увеличен с над 10 %, като само за Русия и бившите съветски републики – с повече от 20 %, съобщи "Фокус". По думите му бизнесът с вино е от малкото, в които почти няма сив сектор, като не би трябвало да се броим като такъв домашното производство.
На "Винария" Найденов коментира отново въпроса с ракията и заяви, че ако това стане, ще има всенародни тържества.
„Няма да посегна нито на селските казани, нито на производството на вино. Хората го заслужават, това са вековни традиции”, каза земеделският министър и изтъкна, че самият си прави домашно вино, не защото не може са си купи, а защото "в това има магия". По мнението на министъра срещу производството на домашно вино и излизането му на пазара трябва да се търси противодействие с предлагането на по-качествени вина, защото сега има ниша.
"Когато дадем гаранция на купувача, че това, което се предлага в магазина е по-качествено и по-добро, той няма да посегне никога на домашното производство, предлагано по улиците. Пример за това е намаляване на предлагането на домашно прясно мляко по улиците. Годините на ментетата работиха лошо срещу целия бизнес”, каза още Найденов.
Последна актуализация в 16, 30 ч.