Прокуратурата пусна списък с имена и суми, иззет от дома на един от обвиняемите за незаконен внос и преработка на опасни отпадъци.

Открит е в жилището на А.Б. (вероятно Атанас Бобоков) зад цветна снимка. Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери.

"Бележката е мистериозна, защото се появява по мистериозен начин. Прави се обиск, има обвиняеми за тежки престъпления и организирана престъпна група. Изведнъж, кой знае защо, вместо документи, свързани с престъпления, се появява тя", коментира експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

За "Тази сутрин" по bTV той обясни, че подобни бележки често са водени от бизнесмени в България. Според него причина за това е да следят кой е по-богат или по-беден от тях.

"Тази идея се връзва с това, че колкото пари да имаш, все са недостатъчни и се забъркваш само в някакви каши, само и само да изкараш повече пари. Тук не говорим за 100 лв., а за 100 млн.", подчерта Радулов.

Според него бележката е запазена, защото е на гърба на снимка, която е имала сантиментална стойност за човека, който е писал върху нея.

"В този списък има живи и умрели, бизнесмени и престъпници. Неговото появяване не подчертава нищо друго, освен основната концепция на прокуратурата, а именно, че богатите са престъпници", подчерта експертът.

Той смята, че подавайки списъка, а вероятно и други, прокуратурата ще отвлече вниманието от редица арести, които се извършват и след това се събират доказателства.

"Често се случват шумни арести. След това, когато представените доказателства не издържат в съда, кротичко, кротичко ги пускат през задната врата на ареста", изтъкна той.

Според него няма основания да бъде започнато разследване срещу хората в списъка.

Прокурорът по делото Ангел Кънев коментира пред БНТ, че опасни отпадъци не са били третирани правилно. 

Специализираният наказателен съд остави в ареста зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков и още трима от обвинените за организирана престъпна група за внос на отпадъци.

Един от обвиняемите беше пуснат под домашен арест. Решението стана ясно след 1 ч. след полунощ, а заседанието продължи около 14 часа.

"Категорично тези опасни отпадъци не са били третирани правилно, по делото колегите са събрали редица доказателства, коментира прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура. Активните действия продължават, предстои назначаването на много експертизи", допълни Кънев.

Той съобщи, че на територията на Община Червен бряг са открити ново количество незаконно депонирани опасни отпадъци, предстои установяване на произхода им.

Той каза още, че има връзка между новооткритите отпадъци и дейността на организираната престъпна група. В дългосрочен план много по-вредни последици крие третирането на тези опасни отпадъци, допълни Кънев.

Експертът Николай Радулов коментира пред bTV и казусът с Васил Божков

"Господин Васил Божков е много умен човек - по-умен от всичките му противници заедно. При него нищо не става случайно. Той си пази всичко", смята Радулов.

Според него на този етап бизнесменът ще бъде предпазлив, а материалите, които публикува във "Фейсбук", ще продължават да поддържат интереса към него.

"Той поддържа напрежението, но това, което подава не е толкова интересно. Вероятно го прави нарочно, за да покаже, че тези неща, за които управляващите си мислят, че той разполага, ще излязат само, ако те продължат да бъдат агресивни", изтъкна експертът.

По думите му прокуратурата, въпреки всичките си заявки, все още не е подала или не може да подаде документи в Интерпол, за да бъде обяви Божков за издирване.