Иван Томов беше страхотен. Днес научих неприятната новина за него от негова приятелка, която живее в Англия. Това сподели пред Dir.bg Радослава Ненова, която дълги години беше жената до алпинист Боян Петров, изчезнал безследно преди 1 година под връх Шиша Пангма. 

Радослава и нейни съмишленици организират утре изкачване до Копитото в памет на Боян Петров. Любителите на планината ще се изкачат по неговата любима пътека за тренировки от Княжево до Копитото. Целта на организаторите е ежегодното изкачване в средата на май да се превърне в традиция. 

Причината да я потърсим е фактът, че Иван Томов и Боян Петров правят съвместно изкачване на Броуд Пик (8047) през 2014-а.

"Познавахме се от доста време с Иван. Той е от Русе и аз съм от Русе. Беше страхотен, пак го казвам. Стана ми неприятно от новината. Но нямам много информация какво и как е станало. Със сигурност знам, че той не си падаше по рисковете, не беше, така да се каже, "луда глава", а добре обмисляше нещата. Не вярвам да е рискувал, ако е имал някакъв проблем. Просто не беше такъв. Но ми е тъжно", сподели Радослава Ненова.

Припомняме, че Томов преди ден покори четвъртия по височина връх в света - Лхотце. Алпинистът ни е направил това без резервен кислород и без помощта на шерпи, в експедиция от общо четири души.

В един от базовите лагери по пътя той е загубил част от екипировката си, след като бурен вятър е разрушил палатките. Но е взел назаем това, което му е било нужно, и не се е отказал.

Лхотце, който в превод от тибетски означава "Южен връх", се намира на границата между Тибет и Непал, близо до Еверест. Той е изкачен за първи път през 1956 г. от швейцарски алпинисти. По-високи от Лхотце са само върховете Еверест (Хималаите), К2 (Каракорум) и Кангчендзьонга (Хималаите).