България отбеляза днес 137 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив, където заря-проверка на площад Съединение сложи края на честванията. Официални слова произнесоха президентът Румен Радев и кметът на града Здравко Димитров.

"През септември 1885 г., само на седмата година от свободата си, народът ни зачеркна несправедливите граници, натрапени от великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество", заяви президентът Румен Радев в словото си.

"Защото дейците на Съединението творяха безкръвна история, сбъдвайки въжделенията на милиони българи. Те отвориха вратата пред Родината за епоха на невиждан материален и духовен възход, който за съжаление трае кратко, но доказа потенциала ни като народ и превърна България във фактор на Балканите. Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението. Саможертвата и смиреното служение на отечеството родиха, съградиха и отстояха България. Политическите бесове и егоизми - лични, класови, партийни, ерозират устоите на нацията, защото етиката е в основата на успеха и провала на всяко общество", отбеляза Румен Радев - президент на Република България.

Снимка: БТА

Той добави, че днес в Европа отново бушува война, надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията, съобщи БНТ.

Стопкадър: БНТ

"Скъпите ресурси, миграцията, климатичните промени са другите стихии, които вече изпитваме на гърба си. Само на километри от тук бедствах хиляди наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводненията. В изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията и заблудите на егоизма. Навръх Съединението само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали. Силата ни като народ зависи от всеки от нас. Но и всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали", каза още Румен Радев.

"Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението", добави държавният глава, цитиран от БТА.

Венци и цветя пред паметника на Съединението бяха поднесени от вицепрезидента Илияна Йотова, президента на България (1997-2002) Петър Стоянов, главният прокурор Иван Гешев, министри, евродепутати, представители на държавната и местната власт, на политически партии, на дипломатически мисии у нас, обществени организации.

Чествания в Пловдив имаше през целия празничен ден. Сутринта имаше тържествен молебен, отслужен от пловдивския владика - митрополит Николай.

Последва поклонение пред паметника на Гаврил Кръстевич - последният генерал-губернатор на Източна Румелия.

Снимка: БТА