Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 се срещна с Върховния командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Къртис Скапароти, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

България участва активно в инициативите на НАТО и трябва да положи необходимите усилия за модернизацията на Въоръжените си сили, съобразно стандартите на Алианса в името на сигурността на своите граждани, е подчертал държавният глава.

Президентът Радев е запознал генерал Скапароти с целите на предстоящия през тази седмица Консултативен съвет за национална сигурност.

"Необходимостта от модернизиране и осъвременяване на способностите на българските въоръжени сили е от ключова важност и ще продължавам да настоявам за политическа воля в тази сфера, за да може страната ни да изпълнява ефективно задълженията си на съюзник", е казал държавният глава.

По време на разговора Румен Радев и Къртис Скапароти са обсъдили инициативите на Европейския съюз в сферата на отбраната. Общо е било разбирането, че усилията на ЕС и НАТО за изграждане и развитие на отбранителни способности трябва да се допълват.

"Общоевропейските проекти, които развиват и надграждат настоящите способности на държавите членки, следвайки неотлъчно стандартите на НАТО, са от полза за сигурността на гражданите", е заявил държавният глава.

Генерал Скапароти е дал висока оценка на приноса на българските военнослужещи в мисиите на НАТО и е благодарил на България за активното й участие в ключови инициативи на Алианса. "България оказва незаменима подкрепа на НАТО във всичките му ключови инициативи. Ученията, които се провеждат на територията й, са ефективни и полезни", е заявил върховният главнокомандващ генерал Скапароти.