С "Честит Тодоровден!" жители на пловдивското село Царацово посрещнаха президента Румен Радев.  На конната база "Фригопан" държавният глава участва в официалното откриване на състезателния сезон по конен спорт. Той заяви, че днешният празник е символ на волния порив на българина към свободата.

Събитието започна с тържествен водосвет, а в рамките на празничната програма бяха пресъздадени обичаите за Тодоровден, които включват и традиционни надбягвания с коне - кушии. До държавния глава застанах кметът на община "Марица" Димитър Иванов и местни първенци.

Радев поздрави гостите и пожела "нов живот и плодородие".

Вижте снимки >>

"За мен е удоволствие и чест да бъда ваш гост днес и да ви поздравя по случай Тодоровден - един от най-тачените български празници. Редица са обичаите и традициите, които нашият народ е съхранил през вековете, но именно със своята колоритност и автентичност кушиите са един от най-обичаните празници. Те са и нашата връзка с предците ни. Нашата предци именно с изкусната си езда са печелили славни победи. Този празник е символ и на волния порив на българина към свободата. Този светъл празник на прага на пролетта е и надежда за нов живот. Нека този празник носи вяра и надежда на всички нас за по-добри времена за България и за нашите млади хора", заяви държавният глава и благодари на присъстващите, че възпитават младите хора на родолюбие и любов към традициите.

От екипа му обясниха, че няма да говори по други теми извън днешния празник.