Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великия пост. На този ден православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон. Празникът известен с фолклорните имена Тудорица,Тодорова събота и Конски Великден. Конни надбягвания бележат празникът днес.

На Тодоровден изказваме благодарност към божията милост и към застъпничеството на светията, случило се 50 години след неговата смърт.

Според легендите император Юлиан Отстъпник /332-363 г./ решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът направил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Легендата разказва, че Св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара.

На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор отговорил: Да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий попитал също: Кой е този, с когото говори, а Св. Теодор си казал името. Предупредени, християните не купили никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

В иконографията, и в народния календар, Свети Теодор е представен като конник змееборец, което показва неговата победа над езичеството.

"Което според мен има връзка с прабългарския етнически елемент при създаването на нашата единна българска народност. Прабългарите са били конен, войнствен народ. Ето оттам идва връзката на празника Тодоровден, чисто по народному, с почитането на коня. Той е символ на небесното начало и на слънцето, и на практика се приема за космически посредник между долния и горния свят. Затова е на особена почит в нашето стопанство", казва главен асистент Илия Вълев от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН пред БНР:

Трапезата днес е постна, на нея трябва да присъства жито. По стар български обичай се меси Тодоров хляб "върху който е поставена стилизирана свещена фигура на подкова и на конска глава"

Столичната дирекция на вътрешните работи също ще отбележи празника с тържествен ритуал и конни състезания в столичния квартал "Бенковски", а президентът Румен Радев ще е гост на честванията в пловдивското село Царацово.