Доживяхме ГЕРБ да призовава държавния глава да наложи вето. Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива над нея права, са евтина пропаганда. Това коментира президентът Румен Радев по повод приетите промени в Изборния кодекс, които се очаква да бъдат обнародвани днес в извънреден брой на "Държавен вестник", предава БНТ.

"Ако има предсрочни избори, тази нова ЦИК трябва да започне работа веднага след разпускането на парламента. Това е залогът за успех", заяви Радев.

"Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето - нечувано невиждано", коментира още държавният глава по повод призивите за вето над поправките в Изборния кодекс.

"Правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, категоричен е Радев. - Вие какво искате - бавене и хаос или организация, попита риторично той. При положение, че отидем към вариант служебно правителство, няма тогава да мислим какво може да се направи."

Относно предстоящото решение на БСП дали ще предложи правителство с третия мандат или ще се стигне до служебен кабинет, президентът отговори, че негова конституционна отговорност е да назначи служебно правителство, след като партиите в НС не успеят да сформират правителство.

"Ще го направя само и единствено, ако стигнем до такава ситуация", категоричен е Радев.

"Трябва да решат как точно ще процедират. Но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите в ляво, и всички демократи. Това е партия, която взема колективни решения, така че на този етап не може да се каже нищо", допълни Радев.

Президентът е в Първомай по повод празника на града и 48-те майски културни празници "Първомай 2021".Предвидено е държавният глава да разговаря с представители на общинското ръководство, кметове на населени места в района, медицински работници и с представители на местния бизнес.

Кметът на Първомай Николай Митков връчи символично на държавния глава ключа на града.