Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев изразиха съболезнования на семейството и близките на акад. Антон Дончев по повод кончината на големия български писател и общественик.

"Магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта - академик Дончев присъстваше в нашия свят със собствената светлина на ерудит, писател и общественик", съобщи държавният глава в съболезнователния си адрес.

Той отбелязва, че Антон Дончев е роден в Царство България, живял е в епохите на авторитаризма и демокрацията, но остава верен на себе си, възпявайки величието на българския дух, проповядвайки непобедимостта на вярата във времето.

"Отечеството ни се разделя със светла личност, чийто поетичен свят е пример за постоянство в отстояването на духовните устои на българщината. Личните ни срещи и оказаното ми доверие от негова страна ще бъдат вдъхновяващ аргумент да продължа да защитавам достойнството на България", посочва още държавният глава в съболезнователния си адрес, съобщиха от прессекретариата му.

Гълъб Донев: Антон Дончев ни остави в наследство сказания за българската история

"Словото без сърце беше най-голямата мъка за изкусния владетел на думите", отбелязва служебният премиер Гълъб Донев в съболезнователния си адрес до семейството и близките на починалия писател и хуманист. "А напоследък боледуваше заради злостните думи, с които българи се обръщат срещу българи", допълва той.

"Акад. Дончев ни остави в наследство сказания за българската история, в които и занапред ще откриваме спасението от времената разделни".

"Духовното завещание на писателя е в словото му, което ще ни учи на човечност и ще ни свързва силно с българските ни корени. Ще ни липсва чистата сърдечност, с която разказваше хрониките на съвремието ни", посочва още премиерът Гълъб Донев, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

Авторът на романа "Време разделно" си отиде на 92 години вследствие на сърдечно заболяване. Прекарал е последните си дни в реанимацията на ВМА, а неотлъчно до него са били съпругата му и лекарският екип.

Поклонението е на 24 октомври от 10 ч. в БАН и от 13:30 ч. в църквата "Света София".