Наградата се връчва за изключителния принос на акад. Дончев за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест, каза по време на церемонията премиерът Близнашки, цитиран от БТА.

Премиерът припомни думите на Дончев, казани при представяне на романа "Време разделно" преди години. Тогава той казва:

"Тази книга е за човешкото достойнство. То е гръбнакът на личността и на обществото. Гръбнакът, който държи главата изправена и челото високо".

Напоследък сякаш сме лишени от способност, която смятаме, че винаги сме имали - да бъдем горди и достойни, каза Близнашки. Говорим за достойнството и гордостта на българската нация, която винаги е и била европейска, каза премиерът. Достойнството ни се свежда не до способността да оцеляваме в тежки времена, а да бъдем личности. Това е достойнството на народ от личности, а не от оцеляващи, подчерта той.

Тук ни събира името на един велик българин, на един светия - Паисий Хилендарски, каза след церемонията самият Антон Дончев.

"Той е най-ярката звезда от хората, които ние наричаме български будители. Той е българският "Буда. За много народи на Земята името Буда е просто набор от звуци, но за славянските народи народи това значи "Буден", "Разбуден". Хората, които ние наричаме будители, са тези, които ни зоват да се събудим и ние", добави писателят.

Той призова да не се отказваме от нашите ценности и идентичност, защото те са и европейски ценности. И припомни, че раздел Първи на Хартата на правата на Европейския съюз е правото на достойнство. Да благодарим на Паисий Хилендарски - той е нашият български Буда, каза още Антон Дончев.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена през 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Нейни носители до момента са:

2000 г. - проф. Вера Мутафчиева;
2001 г. - акад. Светлин Русев ;
2002 г. - проф. Стефан Данаилов;
2003 г. - Йордан Радичков;
2004 г. - проф. Христо Христов;
2005 г. - арх. Богдан Томалевски;
2006 г. - Богомил Райнов;
2007 г. - Валери Петров;
2008 г. - Рангел Вълчанов;
2009 г. - проф. Крум Дамянов;
2010 г. - Наум Шопов;
2011 г. - Христо Ганев;
2012 г. - чл.-кор. проф. Елка Бакалова
2013 г. - Анжел Вагенщайн.