Протест на работещите в Агенция "Пътна инфраструктура" затвори автомагистрала "Хемус". Блокирано беше движението до тунел "Топли дол".

От синдикат "Пътно дело" към КНСБ, които са организатори на протеста, настояват за увеличение на заплатите с 20%, което да се заложи в Бюджет 2024.

Ръководството на синдиката и служителите на АПИ са изпратили декларация до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на финансите Асен Василев, както и до председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов.

Още снимки от протеста вижте тук >>

В позицията си до властта те посочват, че за увеличението на заплатите им са нужни малко над 17 млн. лева, с които ще се повишат работните заплати на 2417 служители в АПИ.

"От първи януари минималната работна заплата ще стане 933 лева. Не е възможно хората от агенцията, които са непрекъснато по пътищата, по всяко време на денонощието и при лоши атмосферни условия, да останат на минимална заплата", каза Малина Кованджиева, председател на синдикат "Пътно дело" към КНСБ, информира БТА.

Снимка: БТА

Отговор на декларацията все още няма, но се надявам да има ефект от нея, иначе протестите ще продължат, добави тя. Можем да затворим пътищата в цялата страна в един и същи час и да блокираме цялата държава, предупреди синдикалистката.

Снимка: БТА

Според зам.-председателя на синдиката Венелин Йорданов 50% от хората в АПИ още работят на минимална и малко над минималната работна заплата. "Преди седмица АПИ върна 20 млн. лева неусвоени пари от свлачища, ние искаме да ни се върнат тези пари", каза Йорданов.

"Специалистите на нашето ниво в частните фирми в бранша вземат два и дори три пъти по-високи заплати", каза Ирена Николова от Пътно управление - Благоевград. "С толкова ниски заплати текучеството е голямо и младите хора напускат", допълни тя.

Снимка: БТА

Често хората от АПИ са на мястото на катастрофите още преди полицията и Бърза помощ и помагат на пострадалите, но не получават никакви допълнителни възнаграждения, пък коментира Димитър Коцев, заместник-председател на синдиката.

Снимка: БТА