Третата линия на метрото от "Хаджи Димитър" до "Красно село" бе открита днес от кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на транспорта Росен Желязков, директора на "Метрополитен" Стоян Братоев. Церемонията се състоя в метростанция "Медицинска академия". Тържествена литургия отслужи митрополит Тихон.

Вижте снимки

Първият етап от трасето е с дължина 8 км, с 8 метростанция. Като част от проекта е изградено и новото депо "Земляне", доставени са и нови влакове "Сименс", които ще обслужват новата линия на метрото. С откриването на трасето общо станциите на подземната железница стават 43 и обхващат трасе от 48 км.

Снимка: БТА

Финансирането на проекта е по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" и съфинансиране от Столичната община и държавата.

Вторият етап от проекта - участък от 4 км в "Овча купел", също е приключил, единични изпитания на влаковете ще започнат през септември. Общо Етап едно и Етап две от проекта за изграждане на третия лъч на метрото са на стойност 498 млн.евро. От тях 338 млн.евро са безвъзмездно финансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а 160 млн.евро са местно съфинансиране.

Снимка: БТА

Фандъкова обяви, че общината е гарантирала финансиране и за следващия участък от "Цариградско шосе" през "Арена Армеец" до район Слатина.

Днес е много важен ден за София, защото изпълняваме план, заложен преди 48 години - да имаме три линии на метрото, което вече е факт, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на всички, които са помогнали проекта да се случи, на ЕК за доверието и подкрепата, както и на българското правителство и Столичния общински съвет. Това е проектът, който следва да обединява, независимо от партийните различия, защото той е за хората. Кметът заяви, че гарантира и предстоящото развитие на метрото.

Снимка: БТА

Пътниците днес ще се возят безплатно по новата линия.

Докато се състоя официалната церемония, няколко десетки протестиращи се събраха на демонстрация пред метростанцията на Медицински университет и скандираха "Оставка", с плакати бяха и представители на Демократична България, "Боец", "Зелена Младост", "Орлов град" и "Орлово гнездо". Те настояваха и за оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.