Въпреки че депутатите разрешиха да се пуши по кръчми и офиси, след 2 седмици наредба на практика може да спре дима, пише вестник „24 часа".
Пълната забрана за пушене беше приета от миналия парламент, но след законодателни инициативи управляващата партия ГЕРБ отмени забраната. Като причина те изтъкнаха, че в условията на криза забраната за пушене на обществени места ще се отрази сериозно на ресторантьорския бизнес.

Новата наредбата вече е публикувана на сайта на здравното министерство, а за изискванията й не е предвиден преходен период. Това означава, че ако в ресторантите, баровете и офисите няма обособени зони с изградена вентилация, в тях няма да може да се пуши.

Д-р Маша Гавраилова, началник на отдел "Опазване на общественото здраве" в министерството обясни, че срок не е поставен, за да не звучи като принуда да се обособяват зони. Ако заведенията искат в тях да се пуши обаче, ще трябва да се съобразят с условията. Тези за вентилацията не се различават от изискванията в наредба още от 2005 г., когато бе първият опит за ограничаване на пушенето.

"Наредбата е написана така, че да не може да се изпълни и да ни глобяват. Очевидно целта им е просто да събират парички", коментира шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
Според него  здравното министерство саботира закона и се налага да се търси помощ от премиера Бойко Борисов.