Става въпрос за извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД за тригодишен период”.

Проверката е по повод публикации в медиите, че точно определена фирма ще спечели обществената поръчка.

Според публикации държавната жп компания ще плати над 4 милиона лева без ДДС на предварително известна фирма. Схемата била стандартна. В предложената обществена поръчка били заложени условия, които една единствена фирма можела да изпълни. Освен това в договора били заложени и задължения на БДЖ, които представлявали почти целия ремонт.

Проверката на откритата процедура ще бъде извършена от Звеното за вътрешен одит към МТИТС. Тя включва преглед на цялата документация на процедурата, съобщават от транспортното министерство.

Преди две месеца при разследване на една от националните телевизии също бяха открити подобни нарушения. Тогава се оказа, че локомотиви влизат за ремонт при частни фирми, плащат се огромни суми и само дни след като излязат от ремонт отново се развалят.

От ръководството на БДЖ отрекоха тези обвинения, а подалият сигнала бе заплашен от прекия му шеф.