Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Сигналът бил свързан с искане на пари за изследване с ПЕТ-скенер (ПЕТ/КТ -  Позитронно-емисионна томография с компютърна томография). Супермодерният апарат е за диагностика на онкологични заболявания и работи с изотопи, внасяни от чужбина.
"За изследванията с него плаща 100 процента държавата", добави здравният министър и уточни, че едно изследване струва 3000 лева.

В момента в България има само два ПЕТ-скенера  в УМБАЛ „Александровска” в София и в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна. По информация на Министерство на здравеопазването апаратите се захранват с изотопи от Австрия и Унгария, а броят на пациентите, които се възползват от това изследване, е малко над 200 на месец.

Тази сутрин здравният министър обяви, че е разпоредила проверки в още две болници в страната - в Пазарджик и Плевен заради смъртни случаи.

Медицинските одитори ще проверяват плевенската МБАЛ "Авис Медика" заради новородено бебе, което почина в "Пирогов". То беше изгорено в частната болница, след като д-р Ана Вълкова, завеждащ отделението по неонатология, включила печка в стаята на пеленачето.
Топлият въздух нагрял металните части на креватчето и при допира детето получило изгарянията. То бе откарано по спешност в София, но лекарите не успяха да го спасят.
Разпоредила съм проверка, защото ако никой не е проверявал състоянието на бебето часове, това е престъпна небрежност, коментира Десислава Атанасова.

Днес управителят на "Авис Медика" е уволнил д-р Вълкова, а плевенската прокуратура е образувала проверка срещу неонатоложката за причиняване на смърт, поради немарливо изпълнение на служебните задължения, съобщи БНТ.

В Пазарджик пък започна проверка в областната болница, след като стана ясно, че жена е починала в реанимацията след спиране на тока. След случая здравната министърка  разпореди и спешна проверка на агрегатите за резервно електрозахранване във всички болници.

БЛС пита за неусвоени 59 милиона

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не усвоява 59 млн. лева въпреки недостига на средства за здравеопазване. Това казва в становище на Българския лекарски съюз (БЛС), цитирано от БТА.
До края на годината НЗОК няма да изразходва 50 млн. лв, които в момента са в БНБ, защото не фигурират никъде в разходната част на бюджета, обясняват в писмото от БЛС.
От отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК е видно, че през 2011 г. са останали неусвоени 9 млн. лв., за които от съсловната организация се интересуват къде са тези пари, под чий контрол са и как ще се изразходват.