Мъжът потърсил лекарска помощ на 7 юли т.г. поради болки в сърдечната област и бил изпратен от личната си лекарка за консултация при кардиолог, съобщава БГНЕС.

Приел го д-р Недев от Провадия, който му направил кардиография. Въпреки че изследването не показало патологични отклонения лекарят насочил Михалев към частна кардиологична клиника "Кардиолайф" във Варна за коронарография (диагностичен метод, при който се визуализират кръвоносните съдове на сърцето чрез впръскване на контрастна материя - бел.ред).

След приключване на коронарографията, дясната ръка на 42-годишния мъж остава пристегната с бинт около 5 часа. Той започнал да чувства болки, а ръката му изтръпнала и побеляла. Близките му извикали Бърза помощ, но екипът не проверил състоянието на ръката. На 10 юли Михалев и съпругата му Румяна отиват в частната клиника, откъдего ги насочват към спешния кабинет във варненската МБАЛ “Св. Анна”.
“Там ни казаха, че било много късно, трябвало да отидем преди 24 часа”, плаче съпругата, цитирана от в. "Труд". За пет дена в болницата Милко е опериран четири пъти, но опитите на варненските лекари да спасят ръката му са неуспешни. На 20 юли дясната му ръка е ампутирана в болница "Токуда" в София.

42-годишният Милко Михалев е баща на 2 деца. По професия е бил шофьор.

Съпрузите са се обърнали за помощ към Националната пациентска организация, която от своя страна е сезирала всички компетентни органи.
Изпълнителната агенция “Медицински одит” е започнала проверка по случая, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Резултатите от нея ще бъдат оповестени официално.

Инцидентът с 42-годишния Милко Михалев не е първият скандален случай, с който се свързва частната клиника, припомня БГНЕС.
През декември миналата година ДАНС, прокуратурата и полицията откриха пликове с пари, надписани с имена на лекари, свързващи поделенията на частната клиника в Ловеч и Разград със скандална схема. Тогава беше разкрито, че здрави пациенти без нужда от изследвания са били насочвани към клиниките от тази марка и са им назначавани ненужни манипулации вероятно с цел източване на пари от НЗОК.