Брекзит е голямата е голямата европейска тема. Нагласата на българските граждани е, че по-скоро Брекзит ще се случи. 45% отговарят, че Великобритания няма да напусне ЕС, а според 55% ще го напусне. Това обясни Добромир Живков от Маркет Линкс в предаването "Тази сутрин". Точно за днес, 29 март, беше предвидено Великобритания да напусне ЕС.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпроса "Трябва ли Великобритания да остане член на ЕС?", повече от половината българи - 51%, смятат, че въпреки всичко, трябва да остане в евросъюза. 32% казват категорично "да", а 19% "по-скоро да". 20% са тези, които смята, че Великобритания трябва да се отдели. Зад тази нагласа има различни мотив, посочи социологът. По думите му един от тях е негативното отношение към ЕС като проект като цяло, но има и идея, че това ще заздрави ЕС и че тази процедура, която вече е стартирана, трябва да получи своя завършек.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпроса "Ако сега имаме референдум за излизане на България от ЕС, как бихте гласували?", 8 от всеки 10 българи биха гласували за оставане.

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато темата е на върха на общественото внимание и когато се вижда, че макар и популизмът да обещава много неща, те трудно се случват на практика, идва моментът на отрезвяването. Този резултат показва именно това. Колкото и да сме недоволни от ЕС, виждаме колко трудно може да бъде едно напускане и да има разрушителна сила", обясни Добромир Живков. Според него българите започват да виждат и осъзнават рисковете на фона на това, което се случва с Великобритания.

Въпреки скандалите, на които сме свидетели у нас, българите декларират по-висока степен на удовлетвореност от развитието на страната, сочи още проучването на Маркет Линкс.

От септември до края на 2018 г. има спад и отрицателна тенденция заради натрупването на негативни и тежки социални и политически кризи - катастрофата в Своге, протестът на майките на деца с увреждания. "Тогава общественото напрежение беше високо, това довеве до този спад", обясни Добромир Живков. Той отбеляза,че през последните месеци обаче има позитивно възстановяване.

Снимка: btvnovinite.bg

Електоралните нагласи преди изборите за ЕП Обединените патриоти имат възстановяване на електоралната подкрепа, почти без изменения са двете водещи партии - ГЕРБ и БСП, показват данните на Маркет Линкс.

"По -скоро скандалът с апартаментите на властта ще доведе до мобилизация на електората и на двете партии", обясни Добромир Живков.

"ГЕРБ към момента не може да калкулира твърде голяма загуба, защото подкрепата е много голяма и опозицията между ГЕРБ и БСП също е много голяма. Това втърдява нагласите на симпатизантите и на двете партии. Те са склонни да търсят оправдание за скандалите и да простят", посочи социологът.

Според него на "Апартамент гейт" трябва да погледнем и от друга страна - има много сериозна реакция и политически последствия. "Реакцията е такава, каквато видяхме и след катастрофата при Своге - това е един много сериозен политически отговор", посочи още Добромир Живков.