Протестиращи и представители на гражданската група "Бетономорие" блокираха за около 45 минути Орлов мост в София, предаде БНР. Протестът им започна пред Народното събрание, а причината за него са промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Няколкостотин души скандираха "Искаме природа, а не бетон".

Трета седмица продължават гражданските протести срещу новите правила, които ограничават дивото къмпингуване.

Демонстрацията тази вече дойде ден, след като ресорната комисия в парламента прие повторно промените в закона (след ветото на президент), с които се въвеждат строги санкции срещу къмпингуващите.

"Депутатите очевидно защитават интереси на крупни предприемачи по Черноморието, които искат наистина да застроят и последното останало незастроено местенце там. Не би трябвало да се отказваме, мисля, че това е по-скоро началото...Бих отправила призив да остане малко дива природа на морето, за да не ходим в Гърция и това лято", заяви протестираща жена.


Не на плажа, а на жълтите павета за поредна вечер протестиращите опънаха палатки, съобщи bTV.

Сред исканията им са да не се отнема свободата на тези, които спират караваните си или разпъват палатките си извън определените за това зони.

Според предложените промени в закона палатките, кемперите и караваните могат да бъдат разположени само на определени за това места. За нарушителите са предвидени и по-високи глоби - между 500 и 5000 лева.