Председателят на асоциацията Цветан Филев съобщи, че по решение на Управителния съвет протестите ще започнат в 11 часа на граничните контролно-пропускателни пунктове "Дунав-мост", "Капитан Петко Войвода" и "Илинден", съобщи БТА.

Тютюнопроизводителите настояват за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и за увеличаване на изкупните цени на тютюна от ориенталските групи "Кабакулак" и "Басми" на миналогодишните нива, а не както се предлагат сега от търговските фирми с 30 на сто по-ниски.

Настоява се и да бъдат изплатени като национални доплащания за тютюна 160 милиона лева.

Според Филев това е пълният "пакет", разрешен от ЕС. Той предлага средствата да бъдат разпределени между действащите производители на тютюн, а не по схемата за референтен период - стари производства.

Днес протестите на тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско продължават, като
хиляди блокираха пътя Гоце Делчев - Пловдив в района на село Кочан, съобщи БНР.

Протестиращите в сатовчанското село Вълкосел днес
решиха децата им да отидат на училище, за да не се спрат семейните надбавки. В останалите големи села в региона, където тютюнът е основен източник на доходи, обаче децата са извън класните стаи.

Утре от всички села, в които има протести, се събират в село Абланица, родом от което е заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов.