Протест на служители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и нейните подразделения в страната ще спре движението по магистрала "Хемус" днес, а следствени действия в района на пътен възел "Зимница" ще затворят участък от АМ "Тракия".

Недоволството, което се блокира трафика по АМ "Хемус", е организирано от Синдикат "Пътно дело" към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Служителите на АПИ настояват за увеличение на заплатите с 30%, заплащане на извънредния труд и подобряване на условията на труд. 

Протестът ще се проведе от 14 ч. на тунел "Витиня" (километър 32+260), като движението по магистралата ще бъде затворено двупосочно в посочения час, уточняват от синдиката. В демонстрацията се очаква да се включат 200 работници и служители от цялата страна. 

През септември представители на синдикални организации в областта на пътното строителство обсъдиха с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков искането за увеличение на възнагражденията за работещите в АПИ. Тогава председателят на Синдикат "Пътно дело" към КНСБ Малина Кованджиева посочи, че пътни инженери и експерти работят за заплати от 1100 - 1200 лв., които са крайно недостатъчни.

От 13.30 до 15.30 ч. пък ще бъде спряно движението в платното за София от пътен възел "Зимница", при 289-и км на АМ "Тракия", до пътен възел "Ямбол" при 275-и км, съобщиха от АПИ. В отсечката ще се извършват следствени действия във връзка с тежко транспортно произшествие.

Движението ще се извършва по два обходни маршрута. Единият е от пътен възел "Зимница" до пътен възел "Петолъчката" и оттам до кръстовището на път II-53 при град Сливен. След което, по пътя Сливен-Ямбол се отива до пътен възел "Ямбол".

Другият маршрут е от пътен възел "Зимница" по път I-7 и Северен обходен път на Ямбол. От там маршрутът се включва по пътя Ямбол - Сливен -до пътен възел "Ямбол".

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват правилата за движение и пътната сигнализация, призовават от пътната агенция.