Движението по главния път София-Варна при пътния възел "Абланица" беше блокирано за около час днес от медици от ловешката болница, таксиметрови шофьори, пристигнали с автомобилите си и десетки граждани, предаде БНР. Те за пореден път излязоха на протест с настояване държавата по-бързо да намери трайно решение за проблемите на здравното заведение. Той е в тежко финансово състояние с просрочени стари задължения от близо 6 милиона лева и запорирани сметки.

Eдва в петък медиците от Ловеч получиха януарските си заплати, затова искането на протестиращите е държавата да се намеси в най-кратки срокове. Те призовават както премиера Бойко Борисов, така и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да намерят решение, за да не бъде закрита болницата.

Ловчанлии настояха също правосъдните органи да потърсят отговорност от виновните за тежкото състояние на лечебното заведение.

Протестиращите неколкократно блокираха и отблокираха пътното платно - на всеки 10 минути, за да не се образуват огромни колони от пътуващи по главния път София-Варна и за да направят тези, които преминават в момента, съпричастни към проблемите на Ловеч заради местната болница. Хората скандираха:"Искаме да се чуе, че има проблем в ловешката болница"; "Животът на жителите на града зависи от подкрепата на държавата"; "Ще продължаваме докато получим яснота за бъдещето, за да не стане първият прецедент в България да закрият областна болница"; "Тези акционери, които са на тази болница, къде са? Никаква отговорност! Гледат сеири, това не е от сега. Не е човешко"; Каква е тази държава не знам", "Ще блокираме и магистрала "Хемус"!

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова заяви, че болницата може да излезе от финансовата криза само с реформа, каквато вече е предложена от основния акционер - държавата.

"Аз нямам работа на протеста. Община Ловеч прави всичко, което е необходимо и което е поискано от Съвета на директорите. Аз също искам яснота за здравното заведение, но моето виждане е, че не по този начин. Цял един оздравителен план беше почти стартирал за изпълнение и отново не бяха съгласни медицинските работници. Не може с непрекъснат отказ от реформи да искаме промяна към добро", коментира още тя.