В деня на бащата в центъра на София разведени родители излязоха на протест с искане за законови промени. В България 50 000 майки и бащи страдат от родителско отчуждение, като най-големите жертви са децата, казват организаторите.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Протестът бе под наслов "Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство". Според протестиращите законът в България е така направен, че права най-често отиват при единия родител - обикновено майката и така другият родител остава на заден план, вижда детето си рядко, а то расте нещастно.

Снимка: Bulphoto

"При раздяла на родителите това автоматично означава да се разделиш с единия от тях. Единият от тях става родител 24/7, по-често майката, а другият, по-често бащата, става "неделен татко". Това нещо трябва да му се сложи край, като се въведе оборима презумпция за споделено родителство", коментира адвокатът Пламен Борисов.

Снимка: Bulphoto

В момента няма институция, която да се следи дали се изпълняват съдебните решения при развод по отношение на контактите с децата. В 96 процента от случаите на конфликт между двама родители съдът се произнася в полза на майката и присъжда попечителството над децата на нея - така детето често губи контактите с баща си.

Според събралите се българското законодателство е остаряло и насърчава враждите между родителите, затова дават пример с близките Гърция и Румъния, където са приети клаузите за споделеното родителство.

Снимка: Facebook

Пред БНР адвокат Карло Луканов поясни: "Смисълът на това споделено родителство, е да се въведат задължителни правила, които да не позволяват на някой от родителите да доминира и на конфликта между тях да предопределя къде ще бъде детето". Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас. Все повече в Европа навлиза споделеното родителство, без да се уточнява пола на двамата родители, но това не е обезпокоително".

Снимка: Bulphoto

Един от организаторите на протеста - Слави Несторов от фондация "Споделено родителство" допълва, че родителското отчуждение се получава, защото единият родител вижда детето си само два уикенда в месеца.

"В момента проблемът е в закона, защото дори, когато един баща, един родител има привременни мерки, които съдът отсъжда, дори разширените привременни мерки означава, че родителят, на който е отсъдено това нещо, той вижда детето си две съботи и недели в месеца, и тогава се получава родителското отчуждение. Това е, към което ние се стремим, законът да бъде споделен", каза още Несторов.

Снимка: Bulphoto

По думите му главната цел на протеста е да информира обществеността за този проблем, който е много наболял, но и много неглижиран от властимащите. Приготвили сме законопроект, който искаме да подадем официално в края на януари към правителството, информира той.

 

ИЗБРАНО