Десетки граждани се събраха на мирен протест пред НДК в подкрепа на жените на Иран, човешките права, справедливостта и социалното равенство. Протестът е под надслов "България е с теб, Иран! Жена. Живот. Свобода" и е организиран от български неправителствени организации, обединени в сдружение "Равни БГ", съвместно с иранската общност в страната, предаде БТА.

"Благодаря на всеки, който днес казва: Иран, България е с теб. От седмици наред иранската общност е тук, за да каже, да призове световната общност, да изрази своята нетърпимост. Защото ние днес тук можем да живеем както искаме. Можем да боядисваме косите си и да показваме телата си. Можем да учим, можем да се движим свободно. Но днес жените в Иран нямат това право! Всички ние сме тук, защото всяка жена има право на свобода, на живот. България е с Иран. Ние искаме всеки човек в Иран да има права, да бъде защитен", заяви Юлия Андонова от фондация "Пулс".

Към събитието се присъедини и музикалната група People of Maha. Обявено беше и събиране на средства в помощ на ирански жени.

Гражданите носеха знамена на Иран и палеха свещи в памет на 22-годишната Махса Амини, задържана от нравствената полиция в родината й на 13 септември и починала в ареста няколко дни по-късно.

Протестът продължи с мирно шествие по маршрут НДК - сградата на Европейския парламент в София - Иранския културен център.