В понеделник Шабов ще бъде докладван на прокуратурата по указа за борба с дребното хулиганство и най-вероятно ще бъде глобен, предаде БНР.

Шабов коментира пред медиите, че с действието си е отправил послание към непротестиращите хора.

„Подкрепям абсолютно всички протестни действия, които се случват от 30 дни насам. Реших, че има нужда хората извън София също да се включат в протеста, независимо дали са за или против правителството, защото тяхното мълчание ме обърква и ме кара да се чувствам, че живея в някакъв объркан свят”
, каза още Шабов.

Той посочи, че е бил приятел на Пламен Горанов – мъжа, който се самозапали пред общината във Варна на 20 февруари - и са пили бира заедно в студентските си години. Шабов обаче не подкрепя акта на самозапалването.

На въпроса дали смята за редно своята форма за протест, той отговори положително.

Шабов изказа благодарност на хората, които са му помогнали да слезе от комина на Отоплителната централа (ОЦ), който е висок 145 метра.

„Гледайки отгоре, не разбирам как съм успял да се кача”, каза Шабов. Той изрази готовност да понесе санкции за действието си.

Шабов е носел в раницата си лаптоп и желязна стълба, по която да се покатери до аварийната стълба на комина.

Час и половина е продължило слизането на 35-годишния мъж и спасителния екип,
съобщиха от МВР. Пристигналите психолози в продължение на часове полагали усилия да го убедят да напусне опасно високото място.


От "Топлофикация-София" обявиха, че има пропуски в охраната на ОЦ "Земляне", която се е осъществявала от фирма "Егида". От понеделник в централата започва вътрешна проверка по случая.


Вижте снимки