Протест по повод Международния ден за борба срещу насилието над жени под мотото "Нито една повече" и срещу полово базираното насилие се проведе в София пред Съдебната палата. На място имаше засилено полицейско присъствие.

Граждани се събраха, като част от тях носеха плакати с надписи срещу насилието над жени. Сред плакатите имаше такива с надписи: "Сексизмът убива, властта прикрива", "И една е много".

Подобни протести се проведоха и в другите градове на страната като Велико Търново и Пловдив.

В международния ден за борба срещу насилието над жени протест с надслов "Нито една повече" събра недоволни пред Съдебната палата в Пловдив. Исканията ни са за превенция на насилието над всички жени, независимо от тяхната раса, етнос, сексуална ориентация, физическо, здравословно и психическо състояние, коментира психологът Мария Урилска. По думите ѝ законите не трябва да изключват групи от хора от това да търсят подкрепа, когато срещу тях има домашно или институционално насилие.

Снимка: БТА

Според Рада Еленкова от "Български фонд за жените" кризисните центрове в България са недостатъчни, което поставя жертвите в безизходица. По нейна информация те са около 15. По данни на неправителствения сектор всяка трета жена е жертва на насилие.

Протестът в Пловдив е организиран от активисти от града и от неформалния колектив "Феминистки мобилизации".

Протест по повод Международния ден за борба срещу насилието над жени под мотото "Нито една повече" се състоя във Велико Търново.

Пред сградата на Съдебната палата се събраха млади хора и активисти с плакати, призоваващи да бъде прекратено насилието върху жени. Според Виктория Велчева, която за трета поредна година на този ден участва в протестите срещу насилието над жени във Велико Търново, тази демонстрация е важна, защото чрез своя апел гражданското общество задължава институциите да свършат своята работа. Тя посочи, че освен наказания, трябва да има и превенция срещу насилието във всичките му форми.

Снимка: БТА

Неравенството в обществото, базирано на насилието трябва да бъде превъзмогнато и спряно, коментира за БТА Елина Генова. Според нея един от начините е да се оповестява статистиката, която може да очертае размерите на проблема. Яна Ячева заяви, че колкото повече хора показват солидарност към жертвите на насилие и чрез подобни протести фокусират общественото внимание към проблема, толкова повече институциите ще бъдат по-активни в решаването му.

Според мен правосъдието е ефективно, стига жените, станали жертва на насилие да съберат смелост да си търсят правата, коментира адвокат Дончо Бораджиев, който в своята практика е защитавал жертви на домашно насилие. По думите му е важно, когато съседите са свидетели на подобни случаи да влязат в ролята на граждани, а не да си затварят очите и ушите, когато насилието е факт на една стена разстояние от тях.

Както БТА съобщи само през последната седмица във Великотърновска област след подадени в полицейските управления сигнали за домашно насилие има повдигнати три обвинения срещу домашни насилници.

В интервю за БТА в началото на ноември главният комисар на МВР Живко Коцев отбеляза, че през 2023 г. в България се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства. "До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е. има 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително", каза тогава главният секретар на МВР.