Организираният от "Възраждане" протест срещу кабинета "Денков-Габриел" и американското влияние в него, както лидерът на партията Костадин Костадинов го анонсира, събра представители и на други политически сили. В демонстрацията, която започна в 12 часа пред сградата на парламента, се включиха депутати от "Има такъв народ", представители на "Левицата!" и на "Български глас".

Движението по бул. "Цар Освободител" бе блокирано, въпреки опита на полицията да спре протестиращите. Триредов кордон ги дели от сградата на НС, макар да няма призиви за нахлуване вътре. Полицейски екипи има и по улиците "Аксаков" и "Шишман". 

Още снимки вижте тук >>> 

При началния час на протеста на "Възраждане" недоволстващите граждани бяха по-малко от полицията. Впоследствие обаче се събраха повече хора. Веят се българското и руското знаме, както и партийни - на ИТН, "Възраждане" и "Български глас". И докато всички представители на парламентарната група на "Има такъв народ" бяха на площада, до 15 часа бе забелязан само Стоян Таслаков от "Възраждане".

Протестиращите слушат на живо заседанието на парламента. Те аплодираха единствено изказването на Николай Дренчев от "Възраждане", който обясни, че няма да подкрепят на кабинета. Изказването на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков бе посрещнато с освирквания. Такива се чуха и при преминаване на автомобил със знаме на Украйна.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Държавния глава Румен Радев хората на площада посрещнаха с викове "Ала бала с президента". Той пристигна в парламента за гласуването на кабинета. В Народното събрание отидоха и посланици и служебни министри, които също бяха освиркани. Сред пристигналите бе и украинската посланичка Олесия Илашчук. 

Според организаторите от "Възраждане" "седемдесет процента (14 на брой) от министрите в кабинета "Денков - Габриел" са свързани със САЩ и са директно финансирани от чуждата американска фондация". Призоваваме всеки свободен българин да излезе пред Народното събрание, за да покажем, че не сме съгласни България да се управлява от чужди държави", апелираха от партията.

Снимка: БТА

Снимка: Булфото

Протестът продължава, докато вътре в парламента текат гласуванията за премиер, структурата на кабинета и министрите. Ако бъде гласувано правителството, това ще е първият кабинет в България с ротация на премиерския пост. Предвидено е първите девет месеца министър-председател да бъде Николай Денков, а вторите - Мария Габриел. 

В същото време на площада се събират и подписи за референдума срещу джендър идеологията.

В събота, 10 юни, от 12 часа пред Народното събрание "Възраждане" организира нов протест, за който анонсът е, че ще е срещу "окупационния американски режим, маскиран като българско правителство".