Причина за недоволството им е сключеното споразумение и условна присъда за моториста Диян Станчев, който преди половин година блъсна и уби на пешеходна пътека на бул. „Осми Приморски полк" 20-годишната Лора Иванова, предаде БТА.

Протестиращите родители, роднини и приятели на загиналите се обявиха срещу "абсурдните решения и споразумения на съдии и на прокурори, които се правят зад техния гръб, зад гърба на родителите".  Те издигнаха плакати "Къде е моралът", "Не на условите присъди".

Майката на загиналата Лора - Нели Петрова каза, че се подготвя писмо до главния прокурор, с което ще се иска делото да се гледа отново.
"Ако главният прокурор не ни съдейства, ще потърсим помощ от  чуждите дипломати у нас. Ще им покажем какво е българското правосъдие, което с един хвърчащ лист ни уведомява, че убиецът на детето ми е осъден условно и дори няма да търпи ефективна присъда. А аз никога повече няма да видя дъщеря си. Последната ни надежда е Страсбург, но не може това безобразие да продължава", коментира Петрова.

Тя обясни, че е имала разговори с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и в началото на февруари предстои кръгла маса за наказанията за причинители на смърт по пътя.
"На нея ще настояваме за промяна в законодателството, където  за убийства да няма споразумения и второ – когато те са на пешеходни пътеки, с превишена скорост и с алкохол в кръвта, да се разглеждат като умишлени, а не като непредумишлени убийства, както е сега, коментира още Петрова.
Тя обясни, че има подкрепата и на вътрешния министър, и на депутати за промени в законодателството.

В подкрепа на Петрова във Варна бе и Мария Димитрова - майка на загинало на пешеходна пътека в Бургас, 12-годишно момиче. Тя заяви, че вярва в правосъдието и споразумението, и условната присъда са недоразумение.

Инцидентът с Лора стана на 17 юли 2011 г. на бул. „Осми Приморски полк”. Момичето пресичало, когато на пешеходната пътека било ударено от мотор „Хонда”, управляван от подсъдимия Д.С. Той се е движил с висока скорост и няколко метра е влачил момичето, което починало на място. 

На 31 август близките и приятелите на Лора направиха жива верига на булеварда, на който беше блъсната и поднесоха цветя в памет на младото момиче. Идеята на инициативата беше да се призове за повече внимание на пътя, за контрол от страна на властите, както и за това общината да вземе мерки за затварянето на булеварда за пешеходци или пък да се въведат други ограничения на движението, за да не се допускат повече трагедии.

През юли 2011 г. в цялата страна се проведе доброволна и благотворителна инициативата "Пътека от рози срещу войната по пътищата". Инициативата бе посветена на Валя – 12-годишно момиче, което беше блъснато на пешеходна пътека на 17 юни 2011 г. в Бургас, както и на всички жертви на войната по пътищата.