Много шофьори обаче спряха, за да подкрепят искането им старите орехови дървета да бъдат отрязани.

"Проблем са, по всеко дърво има паметник. Как да не са проблем?", коментира местен жител пред БНР.

30 души са загинали през тази година по пътя Петрич – Първомай, каза за "Фокус" Кирил Стоянов, кмет на село Самуилово. По думите му банкетът на пътя и маркировката също не са в добро състояние.

На протеста присъстваха кметовете на близки населени места, както и засегнати от катастрофи. Преди началото кметските управници подписаха предупредителни протоколи за спазване на реда.

„Бяхме предупредени да не се блокира пътят и да не възпрепятстваме движението”, каза пред Дарик Кирил Стоянов.
Той поясни, че вече е стартирала процедура за определяне на фирма, която да отстрани част от дърветата.

Така заканата за спиране на движението бе сведена до мълчалив протест на кметовете от селата, през които минава пътят за ГКПП "Златарево".

Охранявани от полицаи, те извървяха опасната 3-километрова отсечка пеша.

"Не искаме да пречим на хората, които пътуват по международния път, още по-малко търсим политически дивидент от инициативата си. Нашият протест е да напомним на организацията на предприятието, което ползва пътя или това е "Пътно управление" да вземат да почистят, да изсечат всички изсъхнали и стари орехи", каза кметът на Първомай Методи Попов.

Кметовете реагираха остро на заявеното от директора на Областно Пътно управление - Благоевград, че има икономически интерес към 118-те орехови дървета, които са защитен вид и ценен дървен материал.

"Да дойдат първо да видят дали в дърветата има дървен матерал, защото с тези дървета преди 10 години беше се стигнало до процедура изсичане. Фирмата, която трябваше да ги изреже и да ги вземе, отказа, защото още тогава не ставаха за материал", заявиха още кметовете.

Изрязаните дървета да се дадат за отопление на детските градини по селата, предложи кметът на село Беласица, който е инициатор на протеста.
Кирил Стоянов заяви, че ще продължат да припомнят на институциите за проблема и не изключи въпреки забраната на своя отговорност да блокират пътя.