Служители от Съдебна охрана излизат на протести поетапно в цялата страна под формата на събрания на открито. Недоволството им започна от Бургас. Конкретната причина е, че с постановление на Министерския съвет от 7 август от бюджета на Министерство на правосъдието са отпуснати над 15 млн. лв. за допълнителни възнаграждения само за надзирателите, но не и за служителите в Съдебна охрана. Парите са за превенция на разпространението на COVID-19 и увеличение на заплащането на нощен труд, предава bTV.

"Ако имате две деца, едното ще го храните, другото гладно ли ще го държите?!", попита председателят на УС на Синдикат "Охрана" Петко Чалъков.

Служителите признават, че по време на пандемията задълженията им са се увеличили, а кадри липсват.

По-късно през деня правосъдният министър Данаил Кирилов се е срещнал със представители от Синдикат "Охрана" и са били обсъдени исканията им. Кирилов е информирал служителите, че е провел разговори с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на финансите Кирил Ананиев във връзка с техните искания и поетите от Министерство на правосъдието ангажименти.

"В резултат на тези разговори всички поети към тях ангажименти ще бъдат спазени в максимално кратки срокове", посочват от ресорното ведомство.

Недоволните обещаха, че ако исканията им не бъдат изпълнени - следващата седмица служителите в Съдебна охрана ще излязат на национален протест в столицата.