Протестиращите настояват за запазване на общинската болница, която от понеделник временно преустанови работа заради натрупани задължения за около 1.8 милиона лева, съобщи БТА.

В протестна декларация от участниците в митинга се поставя условие да се назначи ревизия на здравното заведение и да се посочат виновните за източване на над 1 милион лева. С плакати "Не искаме да умираме на път за болницата в Смолян" протестиращите отправиха искания за оставки на ръководството на Община Девин. В декларацията е поставено искане да се проверят общинските съветници за конфликт на интереси по случая и да се изясни дали фирми на общинари са извършвали доставки за МБАЛ-Девин.

Вчера общинската структура на ГЕРБ излезе с декларация, в която казва, че проблемът, довел до временно спиране на работата на лечебното заведение, е чисто финансов, дължащ се на натрупания дълг от софийското ръководство, в безконтролното отношение на кмета и общинските съветници и неспособността им да намерят адекватно решение за излизане от проблема със запорираните сметки на МБАЛ-Девин.

Днес протестиращите настояха държавата да отпусне безлихвен заем от 2 милиона лева, за да се погасят задълженията на болницата. Предлага се общините Девин, Борино и Доспат да гласуват ежемесечна субсидия за девинската болница от 20 хиляди лева.

МБАЛ-Девин обслужва населението на трите общини, а след временното затваряне на отделенията пациентите са принудени да пътуват до 100 км до болницата в Смолян. Кметът на Девин Здравко Василев заяви пред протестиращите, че многократно е търсил съдействие по проблема от Министерството на здравеопазването.

Според Районната здравна инспекция в Смолян обаче няма да настъпят сътресения в медицинското обслужване на местното население след затварянето на болницата. Медицинското обслужване ще се осъществява от лечебните заведения за доболнична помощ на територията на община Девин - 7 общопрактикуващи лекари, 1 медицински център, 5 специализирани амбулатории, филиал на "Спешна помощ" - Девин и филиал на "Спешна помощ" - Доспат.

От пресслужбата на Министерство на здравеопазването пък съобщиха, че ведомството не може да реши финансовия проблем на лечебното заведение, тъй като болницата е собственост на общината.

Последна актуализация в 15.37 ч.