Протест под прозорците на Министерския съвет. Природозащитни организации се събраха, за да протестират срещу застрояването на родното Черноморие.

Те настояват за опазване на плажа "Корал" и не искат строителство в Пирин. Акцията им е под надслов "Край на беззаконието".

 В събитието се включиха членовете на над 30 групи в социалните мрежи, сред които има и противници на АЕЦ "Белене", както и членове на "Правосъдие за всеки".

На протеста се чуват призиви за запазването на Корал, Рупите, Кресненското дефиле, Камен бряг, разкопките край Благоевград и др, съобщи bTV. Организаторите са категорични, че инициативата им не е политическа.

По отношение на Корал, строителният министър Николай Нанков призна, че дюните са прикрепени към единия от трите плажа за природосъобразен туризъм у нас.

Според Сдружение "Да запазим Корал" оградата е поставена и върху дюни. Това ги уврежда и затова е сезирана прокуратурата. През седмицата геодезисти алармираха, че с ограждането на дюните е нарушена Конституцията, защото те са публична държавна собственост, където всякакви частни имоти трябва да бъдат отчуждени.

Според МРРБ отчуждаването обаче не е единственият вариант.

На съседния плаж Делфин достъпът е затруднен, алармираха плажуващи. Ивицата е в парк Странджа и пътеката беше премахната, защото е незаконна.